BELÇİKA

Belçika’da 1 Eylül’de yürürlüğe giren değişiklikler

Belçika’da bu hafta itibariyle bir dizi yeni düzenleme hayata geçirildi. Sizler için bu düzenlemeleri listeledik.

Abone Ol

Belçika'da 1 Eylül itibarıyla eğitimde yeni kurallar, araç muayenesi gecikme cezaları, toplu taşıma düzenlemeleri, şarj istasyonu teşviklerinin kaldırılması gibi pek çok yenilik hayatımıza girdi. 

İşte 1 Eylül'den itibaren geçerli olan bu düzenlemelerin detayları…

Hamilelik kaybı durumunda izin hakkı
1 Eylül 2024'ten itibaren, hamilelik kaybı yaşayan kişiler, iki gün mazeret izni alma hakkına sahip olacak.

Yurt dışından diploma sahibi öğretmenler için geçici atama 
1 Eylül'den itibaren, bir okul, yurt dışından diploma almış bir adayı geçici olarak atanabiliyor. Bu durum, adayın diplomasının denkliği için geçerli NARIC'e bir başvuru yapması şartıyla mümkün oluyor. Bu kişiler ilk etapta en düşük maaş ölçeği üzerinden maaş alacak. NARIC tarafından diploması onaylanan kişilerin maaşları daha sonra yeniden ayarlanacak.

Horeca sektöründe İş kıyafetleri, üniformalar ve kıyafet ödeneği
Horeca sektöründe eski toplu iş sözleşmesi (PC 302) yenilendi ve 1 Eylül 2024'ten itibaren iş kıyafetleri için yeni kurallar geçerli oldu. İşverenin, her pozisyon için iş yönetmeliğinde üniforma veya iş kıyafeti belirlemesi gerekiyor.

Daha önce belirlenen zorunlu kıyafetler iş üniforması olarak kabul ediliyor. Üniforma, üst giysi (tişört, polo, gömlek veya bluz) ve pantolon veya etek içerir. Mutfak personeli için başlık da iş üniformasının bir parçasıdır, ancak bulaşıkçılar için böyle bir şart yok. Ofis görevleri için bu zorunluluk yok, ancak şirket bir üniforma seçebilir.

Erken bitirilen kariyer molası için tüm ödenekler geri ödenmeyecek
1 Eylül 2024'ten itibaren, bir çalışan kariyer molasını (zaman kredisi veya tematik izin) erken sonlandırmak isterse, işverenin onayıyla bu mümkün hale geldi ve artık alınan ödeneklerin tamamını geri ödemek zorunda değil. Ancak kullanılmayan aylar, gelecekteki haklardan düşülecek. Erken bitirme kararı, işverenin onayıyla ve zamanında RVA'ya bildirilmesi şartıyla geçerli olacak

İlkokullarda mobil telefon yasağı
Bu eğitim-öğretim yılından itibaren, ilkokullarda mobil telefonlar ve diğer cihazlar, sadece ders sırasında eğitim amaçlı kullanılmadıkça sınıfta yasaklandı. Eğitim amaçlı kullanımın ne anlama geldiğini ve bununla ilgili kuralları belirlemek öğretmenler, öğrenciler ve velilerle birlikte kararlaştırmak okulların sorumluluğunda olacak.

Eğitimde yeni kurallar 
1 Eylül'den itibaren eğitimde ayrım ve bazı fiziksel hareketleri kısıtlama üzerine yeni kurallar geçerli oldu. Çocuğun haklarını korumayı amaçlayan bu kurallar öğrencilerin diğerlerini veya öğretmenleri tehlikeye attığı durumlarda uygulanacak. Okullar, her ayrım veya kısıtlama durumunu kaydetmek ve ebeveynlerle görüşmek zorunda olacak.

Araç muayenesinde geç kalanlara ceza
Aracını muayeneye götürmekte gecikenlere ceza verilecek. Araçlarını muayeneye bir aydan az süre geciktiren sürücüler 9,80 euro ceza ödeyecekler. Bu düzenleme, muayene merkezlerindeki bekleme sürelerinin kısalması nedeniyle yeniden yürürlüğe girdi.

Toplu taşımada değişiklikler 
Flaman toplu taşıma şirketi De Lijn, 2 Eylül'de sefer düzenlemelerinde değişiklikler yaptı. Brüksel toplu taşıma şirketi MIVB ise fiyatlarını güncelleyerek, tek yön bilet fiyatını 2,20 euro, gün boyu sınırsız seyahat bileti fiyatını ise 8 euro olarak belirledi.

Kumar oyunlarında daha sıkı kurallar 
Kumar oyunlarına yönelik yeni düzenlemelerle, minimum yaş sınırı 21'e çıkarıldı ve kumar sitelerinin farklı oyun lisanslarını birleştirmesi yasaklandı.

Evde şarj istasyonu için vergi indirimi kalkıyor 
Elektrikli araçlar için evde şarj istasyonu kuranlar artık vergi indirimi hakkından yararlanamayacaklar. Bu düzenleme 2021 yılında yürürlüğe girmişti.

Antenne TV yayını sona eriyor 
TV Vlaanderen, 1 Eylül'de Antenne TV hizmetini sonlandırma kararı aldı. Bu karar, düşen talep ve alternatif izleme yöntemlerinin hızla gelişmesi nedeniyle alındı.

Düşük IQ'lu çocuklar için dil terapisi geri ödemesi 
IQ'su 86'nın altında olan ve dil gelişim bozukluğu veya disfazisi olan çocuklar için bire bir dil terapisi seansları artık geri ödenecek.

Islah evinde kalan gençler geçici olarak evde eğitim alabilecekler
Islah evinde veya Flaman tutuklama merkezinde kalan gençler, bu eğitim yılı boyunca hasta olan veya bir kaza geçirdiği için geçici olarak okula gidemeyen öğrenciler için var olan ‘Geçici Evde Eğitim’ (TOAH) uygulamasından yararlanabilecek. Bu uygulamanın amacı, bu gençlerin bağlı oldukları okulla ilişkilerini sürdürmelerini sağlamak ve diploma alma şanslarını artırmak. Her onaylı yer için gençler artık dört saatlik evde eğitim alabilecekler.

Aile hekimlerine destek 
Aile hekimleri, destek personeli istihdam etmek için teşvik başvurusunda bulunabilecekler. Bu teşvik, aile hekimlerinin üzerindeki yükü azaltmayı amaçlıyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.