Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Avrupa’da yaşayan birçok gurbetçimiz bu yıl da yaz tatilini Türkiye’de geçirmeyi planlıyor. Bu tatilde gerek yatırım amacıyla gerekse özel kullanım için altın almayı düşünen vatandaşların özellikle gümrük kuralları, beyan zorunlulukları ve olası cezalar hakkında iyi bilgi sahibi olması gerekiyor.

Yurtdışından alınan altın konusunda altının ne tür olduğu fark etmiyor. Yani takı, süs eşyası, külçe altın veya sikke fark etmeksizin aynı kurallar geçerli.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Avrupa ülkelerinde ikamet eden vatandaşlarımızın ülke dışından ne kadar altın getirebileceği, hangi ülkeden geldiğine göre değişiyor. Gümrüklerden yapılan açıklamaya göre, altının Avrupa ülkelerinden veya Avrupa dışındaki ülkelerden getirilmesinde farklı kurallar uygulanmakta.

AB içinde seyahat
AB içerisindeki seyahatlerde, gümrük memurları talep etmedikçe “beyan” vermenize gerek yok. Ancak gümrük sizden (örneğin kontrollerde) beyan etmenizi talep edebilir.

Almanya’da sürücüler için önemli değişiklikler geliyor Almanya’da sürücüler için önemli değişiklikler geliyor

Bazı AB ülkelerinde farklı kurallar geçerli olabiliyor ve o ülkeye girişte veya çıkışta gümrüğe beyan yapma mecburiyeti bulunabiliyor. Bunu öğrenmek için ilgili AB ülkesinin gümrüğüne danışmanızda fayda var. Ülkelerin gümrük ile ilgili web sitelerini buradan bulabilirsiniz.

AB dışına seyahat
Özellikle Türkiye’den Avrupa’ya seyahat eden birçok kişi, faturasız altın takılarla yakalanıyor. Altın ve gümüş, ticari mal kabul edildiğinden, girişlerin yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Beyan edilmeyen ve gümrükte yakalanan altın için para cezası kesileceğini ve kişi hakkında kaçakçılık suçuyla dava açılabileceğini bilmeniz gerekiyor.

Ayrıca 10 bin euro ve üzerindeki nakit para veya ona eşdeğer değerler (örneğin külçe altın) için, AB’ye girişte ve AB ülkeleri arasındaki seyahatlerde mutlaka bildirimde bulunmanız gerekiyor.

AB dışı ülkelerden gelirken, Avrupa Birliği’ne girişte ve AB ülkeleri arasındaki seyahatte beyan etmeden taşıyabileceğiniz altının değerinin, gemi ve uçak seyahatinde en fazla 430 euro, karayolu ile seyahatte ise 300 euroyu geçmemesi gerekiyor. 15 yaş altı çocuklar için bu miktar 175 euro.

Belirtilen miktarın üstünde mücevher veya altın taşıyanların yazılı bildirimde bulunması gerekiyor. Belirtilen bu miktarın üzerindeki her şey için, faturalı dahi olsa vergi ödemek zorundasınız.

Beyan süreci
Beyan, AB’ye giriş veya çıkış yaparken çevrimiçi ‘Beyan Formu’nu doldurarak veya gümrüklerde alacağınız basılı formla yapılabilir.

Yurtdışında altın alırken nelere dikkat edilmeli?
Altın satın almak bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Özellikle “çok ucuz” gibi görünen fırsatlar sahte ürünler olabilir. Fiyat kadar güvenilirlik de önemlidir.

Güvenli altın alışverişi için ipuçları:

  • Sertifika ve fatura isteyin
  • Altın damgası (örneğin 585, 750) olup olmadığını kontrol edin
  • Alım öncesi güncel altın fiyatını araştırın
  • Gerçek olamayacak kadar ucuz tekliflere şüpheyle yaklaşın

Tatil dönüşü herhangi bir ceza ile karşılaşmamak için bu kurallara riayet edin:

  • Serbest sınırları aşmamaya dikkat edin
  • Satın alma belgelerini saklayın
  • Gerekiyorsa altını gümrüğe bildirin
  • Emin değilseniz önceden gümrükten bilgi alın

©Sonhaber.eu