Belçika’da önümüzdeki haftadan itibaren bir dizi değişiklik yürürlüğe girecek. Sosyal elektrik ve gaz fiyatından, futbol katkı payına yapılacak zamma kadar tüm değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte 1 Temmuz 2024’de yürürlüğe girecek değişiklikler...

Flaman Bölgesi ve Brüksel'de kamyonlar için kilometre ücretleri artıyor
Flaman Bölgesi ve Brüksel'de kamyonlar için kilometre ücretleri yaklaşık yüzde 3 oranında artacak. Kamyonlardaki araç içi cihazların (OBU'lar) yazılımı, yeni tarifeleri otomatik olarak güncelleyecek.

Emeklilik bonusu dönemi başlıyor
1 Temmuz'da, emeklilik bonusu uygulaması hayata geçiriliyor. Yalnızca 1 Ocak 2025'ten itibaren emekli olabilecek ve emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için geçerli olacak. Emeklilik bonusu, insanları daha uzun süre çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Çalışan, serbest meslek sahibi veya memur olan kişiler, emekli olabilecekleri en erken tarihten sonra çalışmaya devam ederlerse, en fazla üç yıl boyunca emeklilik bonusu biriktirebilecekler. Koşul, emeklilik maaşının en erken 1 Ocak 2025'ten itibaren başlaması. Emeklilik bonusu, 1 Temmuz 2024 itibariyle biriktirilebilir.

Emeklilik bonusu, gelir vergisi ve sosyal katkılardan muaf net bir tutar. Net bonus kademeli olarak birikir: ilk yıl için 3.928 euro; ikinci yıl için 7.855 euro ve üçüncü yıl için 11.783 euro. Bu bonusu talep etmek gerekmiyor. Hak kazananlar, parayı otomatik olarak alacaklar.

Sosyal elektrik tarifesi düşüyor, doğalgaz artıyor
Önümüzdeki hafta itibariyle elektrik için sosyal tarife düşerken, doğalgaz için artacak. Federal enerji düzenleyicisi Creg'in hesaplamalarına göre, ikinci çeyrekle karşılaştırıldığında elektrik için sosyal tarife yüzde 5,5 azalacak, doğalgaz ve ısıtma için ise yüzde 2,9 artacak.

HBO Max, 1 Temmuz'da Belçika'da
1 Temmuz'dan itibaren HBO Max, Belçika'da hizmet vermeye başlayacak. Platform, özellikle Olimpiyat Oyunları'na odaklanacak.

Seyahat sırasında bagaj kaybı yaşamamak için bu ipuçlarına dikkat Seyahat sırasında bagaj kaybı yaşamamak için bu ipuçlarına dikkat

Standart abonelik ücreti aylık 9,99 euro, reklam içeren daha ucuz bir seçenek ise 5,99 euro olacak. Reklamlar hem bölüm öncesinde hem de sırasında gösterilecek. Dört ekran ve 4K çözünürlük sunan 'premium' paket aylık 13,99 euro. Spor paketi ise aylık 5 euro ekstra ücrete tabi olacak.

Gençler için futbol katkı payı artıyor
Voetbal Vlaanderen, 1 Temmuz'dan itibaren oyuncu başına alınan federasyon katkı paylarını önemli ölçüde artırıyor. Buna göre 9 yaşındaki bir futbolcu için katkı payı 4,3 eurodan 12,4 euroya, 18 yaşındaki bir futbolcu için ise 10,10 eurodan 16,5 euroya çıkacak.

8 yaşına kadar olan futbolcularda kafa vuruşları yasaklandı
1 Temmuz'dan itibaren 8 yaşına kadar olan futbolcularda kafa vuruşları yasaklanacak, böylece beyin üzerinde olumsuz etki yaratılması önlenecek. Bilinçli olarak kafa vuruşu yapılırsa, rakip takıma dolaylı serbest vuruş verilecek. Voetbal Vlaanderen, kafa vuruşunun futbolun önemli bir parçası olduğunu vurguluyor ve 10-14 yaş arası çocuklara doğru teknikle kafa vurmayı öğretmeyi öneriyor. Voetbal Vlaanderen, 1 Temmuz'dan itibaren genç futbolunda dokuz yenilik daha tanıtıyor. Örneğin, 9 yaşına kadar olan turnuvalar skorsuz ve sıralamasız düzenlenecek. Ayrıca, bir takımın yeterli oyuncusu olmadığında, rakip takımın oyuncularının eksik takımla oynayabilmesi sağlanacak. Bu "karışık takımlar" prensibi, gençlik maçlarındaki hükmen mağlubiyetleri azaltmayı amaçlıyor.

Kariyer arası başvuruları artık sadece elektronik olarak yapılacak
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) üzerinden kariyer arası, zaman kredisi veya tematik izin başvurusu yapmak isteyenler, 1 Temmuz'dan itibaren bunu elektronik olarak yapmak zorunda. RVA, tüm çalışanlar için üç aylık bir geçiş dönemi öngörüyor: 1 Ekim'e kadar çevrimiçi Break@work uygulamasında sorun yaşayanlardan kağıt üzerinde yapılan başvurular kabul edilecek. Eğitim sektöründe çalışanlara Aralık ayına kadar izin verilecek.

De Lijn hizmetlerinde değişiklik
Toplu taşıma şirketi De Lijn, 1 Temmuz'da seferlerinde bazı değişiklikler yapacak. Ayrıca, otobüsler, talebin yüksek olduğu hatlarda yoğunlaştırılacak. Tüm değişiklikler için www.delijn.be/aanpassingen web sitesine bakabilirsiniz.

Alkol testinde daha az nefes gerekecek
1 Temmuz'dan itibaren kullanılacak yeni test aletleri alkol testlerinde üflenmesi gereken hava miktarını azaltacak. Yeni cihazlar 1,2 litre havayla geçerli sonuçlar verebiliyor. Bu da zaman kazandıracak ve bazı insanların 1,9 litre hava üflemede zorlanması nedeniyle doktor çağırma gereksinimini azaltacak.

Sadece tek sefer için soyadı değişikliği imkanı
Önümüzdeki haftadan itibaren her yetişkin, hayatında bir kez olmak kaydıyla, soyadını değiştirebilecek. Bunun için özel bir şart aranmayacak. Başvuru ve işlemler belediyelerde yapılacak. Şimdiye kadar soyadı değişikliği sadece ciddi nedenlerle veya istisnai durumlarda mümkündü.

Kanser hastaları için yeni önlemler
Kanserle mücadele eden insanların sosyal ve mali yüklerini hafifletmeyi amaçlayan yeni önlemler devreye girecek. Kanser hastaları için diş bakımının geri ödemesi iyileştirilecek ve kemoterapi veya radyoterapi sonrası saç kaybı yaşayanlar için peruk alımında 120 euroya kadar devlet desteği sağlanacak.

Memurlar üç gün çalışma sistemine geçebilecek
Temmuz ayından itibaren federal hükümetteki memurlar, haftada üç gün sabit çalışabilecekleri “üç-beşlik” sisteme geçebilecekler. Bu sistem, "kişisel sebeplerden dolayı azaltılmış çalışma" kapsamında daha az çalışma imkanının bir parçası. Statü sahibi personel (veya stajyerler) için geçerlidir. Aynı azaltılmış çalışma kapsamında, yarı zamanlı, üçte iki, dörtte üç, beşte dört veya dokuzda on çalışma seçenekleri de uzun süredir mevcut.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş