Belçika’da geçen yıl her beş kişiden birine bağımlılık yapan uyku ilaçları ve sakinleştiriciler olan benzodiazepinler (benzo) reçete edildi. Kullanım oranı son dört yılda beşte bir oranında azalsa da, hala endişe verici derecede yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

Sağlık sektörü için analiz, teknoloji ve hizmetler sağlayan IQVIA şirketinin yeni verileri, Belçika’da yıllardır Xanax, Valium ve Temesta gibi benzodiazepinlerin yoğun olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu reçeteli ilaçlar insanların sakinleşmesine veya uykuya dalmasına yardımcı oluyor. Ancak baş dönmesi, hafıza sorunları ve uyanıklığın azalması gibi yan etkileri bulunuyor. En önemlisi, bu ilaçlar bağımlılık yapıyor. Bir ya da iki hafta sonra tolerans gelişiyor ve aynı etkiyi elde etmek için daha yüksek dozlara ihtiyaç duyuluyor. Bu ilaçları bırakmak ise kas ağrısı, anksiyete, uykusuzluk ve titreme gibi zorlu yan etkilerle birlikte geliyor.

Geçen yıl reçetesiz 385 milyon benzo satıldı. Bu, 2019’daki 455 milyon adede kıyasla yaklaşık %15,3’lük bir düşüş anlamına geliyor. Aynı dönemde kullanıcı sayısı da hızlı bir şekilde azaldı. Geçen yıl 2,1 milyon kişi benzo kullanırken, bu sayı 2019’da 2,6 milyondu (%-17,4).

"Cesaret Verici Düşüş"
Pratisyen hekim ve psikofarmakoloji araştırmacısı (UGent) Ellen Van Leeuwen, “Yine de benzo kullanımı açısından Avrupa’da zirvede yer almaya devam ediyoruz” diyor. “Düşüş cesaret verici, ancak aynı zamanda uzun süreli kullanımın oldukça sabit kalması da dikkat çekici. Bu da psikofarmasötiklerin azaltılmasının uzun vadeli bir iş olduğunu gösteriyor. Ancak doğru yoldayız ve sebat etmeliyiz.”

Geçen yılın başlarında hükümet, benzo kullanımının aşamalı olarak azaltılmasına yönelik bir pilot proje başlattı. Bu projede eczacılar ve doktorlar, 50 ila 360 gün sürebilen bir program boyunca hastalarına giderek azalan dozlar veriyor. Şu anda yaklaşık 5,000 kişi böyle bir programı takip ediyor.

Hollanda, Almanya ve Belçika’da satılan Dille & Kamille baharatları geri toplatılıyor Hollanda, Almanya ve Belçika’da satılan Dille & Kamille baharatları geri toplatılıyor

Belçika, bu ilaçların kullanımını azaltmak için daha fazla çaba göstermeye devam edecek. Uzmanlar, bu ilaçların bağımlılık yapıcı etkilerine karşı halkı bilinçlendirme ve güvenli alternatifler sunma konusunda çalışmalara devam ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran