Belçika'daki bir araştırma, ilk kez eğitim, gelir ve aile yapısı gibi sosyo ekonomik faktörlerin kanser riski üzerindeki etkisini ortaya çıkarttı. Kanser Kayıt Vakfı tarafından yapılan bu çalışmada ortaya çıkan bulgular yaşam tarzı, eğitim seviyesi ve buna benzer faktörlerin kanser riskine etki ettiğini gösterdiğ.
Araştırma 300 bini farklı kanser türlerine sahip, yaklaşık 7 milyon Belçikalının verilerinin incelenerek yapıldı. Araştırmada, eğitim seviyesi, aile yapısı ve ev sahibi olma gibi parametreler kanser riskiyle ilişkilendirildi.
Elde edilen sonuçlara göre; düşük eğitim seviyesine sahip erkeklerde akciğer kanseri ve baş, boyun tümörleri riskinin daha yüksek olduğu görüldü. İlköğretim diplomasına sahip erkeklerde akciğer kanseri vakaları, yükseköğrenim görmüş erkeklere nispeten neredeyse iki kat fazla. Araştırmacılara göre, bu durumun sigara içme alışkanlıkları ve çevresel faktörlerle ilişkili.
Meme kanseri yüksek eğitimli kadınlarda daha yaygın olarak görülüyor. Daha fazla ve daha genç yaşta çocuk sahibi olan kadınlarda bu risk daha düşük. Daha yüksek eğitimli kadınların daha geç yaşlarda çocuk sahibi olmalarının meme kanseri riskini artırabileceği belirtiliyor.
Cilt kanseri (melanom) riskinde ise durum tam tersi sonuçlar veriyor. Yüksek eğitimli bireylerde daha sık rastlanan bu kanser türü için ‘seyahat tarzı’ ve ‘güneşlenme alışkanlıklarının’ önemli bir etken olduğu düşünülüyor.
Daha düşük hayatta kalma şansları var
Kanser Kayıt Vakfı'nın yürüttüğü araştırmada, kanserin teşhis anındaki evresi üzerinde sosyo ekonomik faktörlerin etkisi de incelendi. Araştırma, sosyo ekonomik olarak dezavantajlı gruplarda kanserin genellikle daha ileri bir evrede teşhis edildiği ortaya çıkartıldı. Bu durumun, kanser taramalarına katılım oranları ve semptomlarla doktora erişimdeki farklılıklardan kaynaklanabileceği belirtiliyor.
Araştırma ayrıca, kanser için hayatta kalma şanslarının da sosyo-ekonomik duruma bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Tanı anındaki tümörün evresine göre yapılan tedaviler sonucunda bile, sosyo ekonomik olarak dezavantajlı gruplarda hayatta kalma şansı diğer gruplara göre çok daha düşük.
Geçtiğimiz günlerde Hollanda’da yapılan bir araştırmada da düşük gelire sahip vatandaşların bazı kanser türlerine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırma, akciğer, karaciğer, mide ve baş-boyun kanserine yakalanma olasılığının, daha düşük sosyoekonomik statüye sahip vatandaşlarda daha sık görüldüğünü ortaya koydu.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.