Belçika'da yasal emeklilik yaşı şu anda 65, ancak 1 Şubat 2025 itibariyle 66’ya, 2030 yılında ise 67’ye çıkacak. Emeklilik planlarını yaparken daha erken emekli olmayı düşünenler, bunun bazı bedelleri olduğunu göz önünde bulundurmak zorunda. Spaargids.be tarafından hazırlanan erken emeklilik maliyetleri vatandaşa bu konuda rehberlik ediyor.

Belçika’da MediCheck’e siber saldırı: On binlerce hastanın bilgileri çalındı Belçika’da MediCheck’e siber saldırı: On binlerce hastanın bilgileri çalındı

Ne zaman (erken) emekli olabilirsiniz?
Eğer 44 yıl çalışmış biriyseniz, 60 yaşında emekli olabilirsiniz. 43 yıllık kariyeriniz varsa 61 yaşında, 42 yıllık bir çalışma süreniz varsa 63 yaşında emekliliğe ayrılabilirsiniz.

Her yıl, en az 104 gün çalışmak “bir tam yıl” olarak kabul edilir. MyPension.be üzerinden ne zaman emekli olabileceğinizi ve erken emekliliğin maaşınıza etkilerini hesaplamanız mümkün.

Emeklilik maaşınız nasıl hesaplanır?
Çalışanlar ve serbest meslek sahiplerinin emeklilik maaşı, yıllık kazançlarına dayalı olarak hesaplanır. 2024 için üst kazanç sınırı 76.395,98 euro olarak belirlenmiştir. Bu tutarın üzerindeki kazançlar emeklilik maaşını etkilemez. 

Hesaplama, toplam yıllık tutarın 45’e bölünmesi ve ardından yüzde 60 ile çarpılmasıyla yapılır. Eşinizin emekli maaşı azsa ya da yoksa, oran yüzde 75’e çıkabilir. 

Serbest meslek sahipleri için daha önce uygulanan gelir kısıtlaması artık geçerli değildir.

Daha kısa veya daha uzun süre çalışırsanız ne olur?
45 yıldan az çalışırsanız, eksik yıllar için sıfır gelir hesaplanır. Ancak 45 yıldan fazla çalışmışsanız, fazla çalıştığınız her yıl için ekstra emeklilik maaşı kazanırsınız.

Eğitim yıllarını emekliliğe dahil etmek
Eğitim yıllarınızı “satın alarak” emeklilik maaşınızı artırabilirsiniz. Öğrenci yıllarınızı satın alırsanız, yalnız emeklilik için yıllık 325,06 euro, aile emekliliği için ise 406,32 euro ek gelir elde edebilirsiniz.

Ek emeklilik nasıl oluşturabilirsiniz?
Sadece yasal emeklilik maaşınıza bağlı kalmamak için grup sigortası, bireysel emeklilik sigortası ve serbest meslek sahipleri için ek emeklilik planları gibi seçeneklerle geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.

Erken emeklilik cazip görünebilir, ancak finansal etkilerini göz önünde bulundurmayı unutmayın!
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: PxHere

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi