Flaman Alkol ve Diğer Uyuşturucular Uzmanlık Merkezi'nin (VAD) yaptığı araştırma, gençler arasında alkol ve esrar kullanımında belirgin bir azalma olduğunu, ancak özellikle genç kızlar arasında uyku ve sakinleştirici ilaç kullanımının hızla arttığını ortaya koydu. Gençler arasında uyku ve sakinleştirici ilaç kullanımının artışı dikkat çekiyor.

VAD’nin anketine göre gençlerin yüzde 16'sı hayatlarının bir döneminde uyku ilacı kullanmışken, genç kızlar arasında bu oran yüzde 20'yi buluyor.

VAD Direktörü Katleen Peleman, gençlerin stresle başa çıkmak için hızlı çözümler aradığını belirterek, "Bu ilaçlar bağımlılık yapıcıdır ve gençlerin sınavlar gibi stresli dönemlerde bunlara yönelmesi endişe verici," diyor.

Peleman’a göre bu ilaçların çoğunlukla evlerde bulunması, gençler arasında daha kolay erişilmesine yol açıyor ancak toplumun bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor.

Alkol ve esrar kullanımı düşüşte
Gençler arasında alkol ve esrar kullanımı ise ciddi bir düşüş gösteriyor. 2011'de öğrencilerin yüzde 68’i hayatlarında en az bir kez alkol tüketmişken, bu oran 2022'de yüzde 48’e geriledi.
Esrar kullanımında da benzer bir eğilim görülüyor. 2011'de öğrencilerin yüzde 17'si günümüzde ise yüzde 9’u en az bir kez esrar kullandığını belirtiyor.

Gurbetçiler, 185 gün şartının 30 güne inmesi vaadinin gerçekleşmesini istiyor Gurbetçiler, 185 gün şartının 30 güne inmesi vaadinin gerçekleşmesini istiyor

COVID-19 pandemisinin sağlığa olan farkındalığı artırdığı belirtiliyor. Gençler arasında da alkol ve esrardan uzak durma nedenlerinin başında sağlığa zarar vermeme isteği yatıyor.

Gençler, sağlıklı bir yaşam tarzına daha fazla önem veriyor. Ancak Peleman, bu olumlu gelişmelere rağmen, özellikle 17-18 yaş grubundaki gençlerin hala alkol tüketmeye devam ettiğini ve bazılarının aşırı içki içtiğini de hatırlatıyor.

Kumar endişesi
Bir başka endişe verici trend ise gençler arasında kumar alışkanlıklarının artması. Milli Piyango'nun kazı kazan kartları gençler arasında en popüler kumar aracı haline gelmiş durumda.

VAD, bu konuda da uyarılarda bulunuyor ve özellikle gençler arasında kumarın hızla yayılabileceğine dikkat çekiyor.
Haber: Halil Uygun

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi