BELÇİKA

Belçika’da Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı tazminat davasını kaybetti

Belçika’da Diyanete bağlı Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı 571 bin euroluk tazminat davasını kaybetti. Mahkeme belediyeyi haklı buldu.

Abone Ol

Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde yer alan Aalst şehrinde yer alan, Diyanet’e bağlı Kevser Camii’nin Belediyeye karşı açtığı tazminat davası Birinci derece mahkemesinde görüldü. Hakim belediyeyi haklı bularak, tazminat talebinin reddedilmesine ve mahkeme masraflarının da cami yönetimi tarafından karşılanmasına karar verdi.

Aalst'taki Türk İslam toplumu, yıllardır Binnenstraat'taki Kevser Camii'ni genişletmek istiyor ve bunun için çeşitli çevre ve inşaat izinleri başvurusu yapmış ve onay almıştı. Ancak belediye başkanı Christoph D'Haese (N-VA), yapılan çalışmalarda birçok inşaat ihlali tespit edildiğini belirtti.

Bunun üzerine şehir, camiyi geçici olarak kapatma kararı aldı. Kevser Camii'ni temsil eden 'Association International Diyanet de Belgique', bu kararı mahkemeye taşıyarak belediyeye karşı, kaybedilen gelirler ve ek masraflar gerekçesiyle, 571 bin euro tazminat davası açtı.

Ancak birinci derece mahkemesi bu talepleri reddetti. Ayrıca, cami yönetiminin mahkeme masraflarını ödemesine karar verdi.

Caminin tanınırlığı iptal edilmişti
Kevser Camii, son yıllarda gerek inşaat ihlalleri gerekse yabancı etki kurallarını takip etmediği gerekçeleriyle sık sık gündeme gelmişti. Cami binası, ciddi inşaat ihlalleri nedeniyle 2022'de polis tarafından mühürlenmişti.

Aralık 2023'te, Flaman Bilgi ve Tarama Servisi (ISD), yenileme çalışmalarındaki finansal dikkatsizlikler nedeniyle binanın hala ibadet hizmetleri için kullanılamayacağını tespit etti. Cami yönetimi o dönemde eksiklikleri giderme taahhüttü verdi. Ancak Flaman Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve Flaman İçişleri, İdari İşler, Entegrasyon ve Fırsat Eşitliği Bakanı Gwendolyn Rutten’a göre bu anlamda hiçbir şey yapılmadı. 

Rutten caminin ruhsatının 15 Mart 2024'ten itibaren bir yıl askıya alındığını açıkladı. Bununla birlikte Belçika’da ilk kez bir caminin tanınma ruhsatı askıya alınmış oldu.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.