Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde özellikle meme ve prostat kanseri vakaları artmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu artışın nüfusun yaşlanması, artan farkındalık ve çevre kirliliği gibi faktörlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ancak, hayatta kalma oranlarının da yükseldiği vurgulanıyor.

Bu hafta Flandre İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan yeni veriler, 2022 yılında 8.259 erkeğe prostat kanseri, 6.763 kadına ise meme kanseri teşhisi konulduğunu ortaya koydu. Bu kanser türleri, erkekler ve kadınlar arasında en yaygın görülen kanserler arasında yer alıyor.

UAntwerpen'den kanser araştırmacısı Filip Lardon, teşhis sayısındaki artışın üç ana nedeni olduğunu belirtti ve "Nüfusun yaşlanması, doktorların artan farkındalığı ve çevre kirliliği, bu artışın başlıca sebepleridir. Kanser büyük ölçüde yaşlılık hastalığıdır; yaşlandıkça, DNA'da ve hücre bölünmesinde hatalar meydana gelme olasılığı artar." diye açıkladı.

Ancak bu artışın yanı sıra, kanser tedavisinde de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Hayatta kalma oranları önemli ölçüde artıyor. Lardon’a göre meme kanseri hastalarının yüzde 90'ından fazlası beş yıl sonra hala hayatta, prostat kanserinde ise bu oran neredeyse yüzde 98. Lardon özellikle İmmünoterapi gibi yeni tedavilerin bu alanda büyük ilerlemeler sağladığını belirtti.

Flaman Bölgesinde kadınlar, 50 yaşından itibaren her iki yılda bir mamografi taraması için çağrı alıyor. Ancak prostat kanseri için benzer bir tarama programı bulunmuyor. PSA kan testi, tarama için yeterince güvenilir değil ve geniş çaplı bir tarama programı uygulanması durumunda sağlık kazancı sınırlı kalabilir.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Belçika’da Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı tazminat davasını kaybetti Belçika’da Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı tazminat davasını kaybetti

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş