BELÇİKA

Belçika'da tüm banka hesapları, vergi kaçakçılığına karşı yapay zeka ile taranacak

Belçika'da maliye, vergi kaçakçılığını önlemek için banka hesaplarını yapay zeka yardımıyla tarayarak kontrol altına almayı planlıyor.

Abone Ol

Belçika’da her yıl 8 ila 12 milyon arasında vergi kaçırıldığı düşünülüyor. Maliye vergi kaçakçılığıyla mücadele konusunda yapay zeka yardımıyla tüm banka hesaplarını tarayarak kontrol etmeyi planlıyor.

Maliye yetkilileri şuanda yalnızca, dolandırıcılık şüphesi bulunan bir kişinin banka hesaplarını inceleme yetkisine sahip. Ancak N-VA (Yeni Flaman İttifakı) bu denetimlerin daha ileriye götürülmesini ve tüm banka hesaplarının yapay zeka kullanılarak şüpheli işlemlerin belirlenmesi amacıyla taranmasını öneriyor.

Örneğin, her ay maaşınıza ek olarak kaynağı net olmayan 10 bin euro gibi bir miktar geldiğini düşünün. Yapay zeka bunu dolandırıcılık olarak niteleyebiliyor ve inceleme yapılmasını istiyor.

Hükümet, bu sürecin tamamen anonim bir şekilde yürütüleceğini ve vatandaşların gizliliğine saygı gösterildiğini, ancak gerçekten şüpheli bir hareket tespit edildiğinde, bir maliyecinin devreye girip hesap sahibinin kim olduğunu belirleyeceği söyleniyor. 

N-VA’nın bu önerisi özellikle kişisel mahremiyet hakları açısından endişelere yol açmış durumda. Birçok hukuk uzmanı bu açıklamayı pek de güven verici bulmuyor. Yasadışı işlemlerin otomatik olarak tespit edilip işleme alınması, bu verilerin işleniş şekli ve vatandaşların hakları konusunda bazı endişelere yol açıyor.

Avukatlar, dolandırıcılık şüphesi olmadan yapılan bu tür taramaların, vatandaşların haklarını ihlal edebileceğini belirtiyor.
©Sonhaber.eu

Foto: Loufre - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.