SAĞLIK

Bir kişinin konsantrasyonu bozulmadan ne kadar odaklanabildiği belli oldu

Araştırmacılar, yetişkin bir kişinin, konsantrasyonu bozulmadan, yani zihni dağılmadan ne kadar odaklanabildiği belirlendi. Yetişkin kişilerde 17 dakika.

Abone Ol

Akıllı telefonunuzun bildirim sesi veya mail gelen kutusunun aşırı kalabalık olması dikkatinizin kolayca dağılmasına neden olabiliyor. İngiltere'de 2 bin kişiyle yapılan bir ankete göre yetişkinlerin dikkat süreleri aslında daha da kötüleşti.

Çok sayıda cihazdan gelen sürekli uyarı ve vızıltıların olduğu modern yaşam, insanların dikkat sürelerini daha da kötü hale getirebilir. Ankete katılanların üçte birinden fazlası (%36), son yıllarda dikkat sürelerinin kötüleştiğini belirtiyor.

Yetişkin bir kişinin bir göreve odaklanma süresi yalnızca 17 dakika 10 saniye. Z kuşağının durumu çok daha kötü; 18-24 yaş aralığındakilerin neredeyse yarısı 60 saniyeden kısa sürede dikkatlerinin dağıldığını belirtiyor. 

Daily Mail’de yer alan anket sonuçlarına göre 65 yaş üstü kişilerin yalnızca yüzde 7'si bu düzeyde zihinsel dağınıklık yaşadığını bildiriyor.

İşyeri emeklilik şirketi Nest tarafından yapılan anket, ortalama bir kişinin eşini dinleme süresinin genellikle sadece 19 dakika kadar sürdüğünü de ortaya koyuyor.. 

Yetişkinlerde konsantrasyon kaybının en önemli nedenleri arasında yorgunluk, stres ve cep telefonlarının neden olduğu dikkat dağınıklığı yer alıyor. 

Suçlanacak tek şey teknoloji değil, stres ve yorgunluk da önemli bir rol oynuyor. Yorgun veya stresli olduğumuzda, konsantrasyonumuzu korumakta zorluk çekiyoruz.

Anket ayrıca, finansal işleri düzenlemenin bizi ortalama 19 dakika 49 saniye meşgul edebildiğini, işteki görevlerin ise 20 dakika 40 saniye meşgul edebildiğini ortaya koydu.

Yapılan ankette, katılımcıların %39'u ilgi kaybettiklerinde telefonlarını kontrol etme ihtiyacı hissettiklerini itiraf etti. 

Microsoft, 2015 yılında ortalama insan dikkat süresinin sadece 8 saniye olduğunu duyurdu; bu süre bir Japon balığının dikkat süresinden bile kısa. Ancak daha sonra bu rakam, 'güvenilir bir kaynağın' bulunmaması nedeniyle çürütüldü. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.