Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Hastalık X'e Hazırlanmak" başlıklı bir panelde konuştu.
Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu iddia edilen X hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunan Ghebreyesus, ülkelerin bu mayıs ayına kadar ortak bir pandemi anlaşmasına varmaları gerektiğini belirtti.
COVID-19'un ilk "X hastalığı" olabileceğine dikkat çeken Ghebreyesus bilim insanları ve uzmanların bu deneyimden ders çıkarabileceğini ifade etti. Ayrıca, hazırlıksız kalınması durumunda, bu tür bir hastalığın COVID-19'dan daha fazla hasara yol açabileceğini belirtti.
Ghebreyesus; DSÖ'nün pandemi fonu, mRNA aşı teknolojisi transfer merkezi ve pandemi ve salgın istihbarat merkezi gibi girişimlerde bulunduğunu ve bu çabaların düşük gelirli ülkelerde aşı eşitliğini sağlamak ve ülkeler arası işbirliğini geliştirmek amacı taşıdığını kaydetti.
X hastalığı nedir?
Aslında X hastalığı henüz dünyada hiçbir ülkede tespit edilmiş bir şey değil. Bu sadece, bir salgına veya birden fazla ülkeye veya kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için DSÖ tarafından benimsenen bir terim.
X hastalığı şu anda gerçek olmasa da araştırmacılar, bilim insanları ve uzmanlar böyle bir virüsle mücadele etmek için proaktif bir eylem planı oluşturulması ve sağlık sistemlerinin olası bir pandemiye hazırlanması gerektiğini belirtiyor.
X hastalığı bir pandemiye yol açacak mı?
DSÖ Başkanı Dr. Ghebreyesus'un panelde yaptığı konuşmada "Elbette bunun panik yaratabileceğini söyleyenler var. Ama olabilecek bir şeyi öngörmek ve ona hazırlanmak daha iyi çünkü tarihimizde bu birçok kez oldu ve hazırlanmak gerekiyor" şeklinde ifade kullandı.
Covid-19 salgını dünyanın çok büyük bir bölümünü hazırlıksız yakaladı. Ancak BBC'nin 2021'de yaptığı bir habere göre, "Epidemiyologlar ve diğer uzmanlar yıllardır insanların kendilerini küresel bir salgına doğru sürüklediği" konusunda uyarıyordu. Bu uzmanların çoğu pandemilerin hayvanlardan kaynaklanmasından endişeleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan yeni hastalıkların yüzde 75'inin zoonotik olduğu söyleniyor. Yani hayvanlardan insanlara yayılabiliyor. Çin'deki bir pazarda satılan pangolinlerden insanlara bulaştığı düşünülen Covid-19 da buna bir örnek olarak gösteriliyor.
Covid-19 gibi zoonotik hastalıkların insan eylemleri nedeniyle daha riskli hale geldiği düşünülüyor.
İnsanların iklim üzerindeki etkisi, vahşi yaşam alanlarını ihlali ve küresel ulaşım gibi etkenler hayvanlardan kaynaklanan hastalıkların yayılmasına yardımcı oluyor.
Bazı uzmanlara göre bunlar kentleşme, aşırı nüfus artışı ve küresel ticaretle birleştiğinde ise daha fazla salgının ortaya çıkması için ideal bir ortam oluşturuyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.