HOLLANDA

Düşük eğitimli göçmenler, aynı suçu işleyen Hollandalılardan daha fazla hapis cezası alıyor

Hollanda’da yapılan bir araştırma, düşük eğitimli göçmenlerin aynı suçu işleyen Hollandalılara göre daha fazla hapis cezası aldığını ortaya koydu.

Abone Ol

Hollanda’da sınıf temelli adalet kavramı ilk kez etraflıca incelendi. Çıkan sonuçlara göre göçmen geçmişi olan, düşük eğitimli şüpheliler aynı suçu işleseler bile, yüksek eğitimli göçmen olmayanlara göre neredeyse üç kat daha fazla hapis cezası alıyor.

NOS op 3, Investico ile birlikte, 2013-2022 dönemine ait Savcılık tarafından verilen 1,2 milyon kararı, mahkemelerin 500 binden fazla hükmünü ve 200 binden fazla hapis cezasını analiz etti. Bu verilerde ilk kez eğitim seviyesi ve buna ek olarak göçmenlik geçmişi faktörünün etkisi incelendi.

Sonuçlar gösteriyor ki: Hollanda’nın adalet sistemine göre, aynı suçu işleseler dahi göçmen geçmişi olan düşük eğitimli bir şüpheli, yüksek eğitimli ve göçmen olmayanlara göre daha kötü bir durumda kalıyor.

Göçmen geçmişi olan düşük eğitimli bir şüpheliye savcılık daha sık dava açıyor, hakim daha sık suçlu buluyor ve daha sık hapse gönderiyor. Bu kişilerin hapse girme ihtimali yaklaşık dörtte bir (yüzde 23) oranında. Ancak yüksek eğitimli ve göçmen olmayan bir şüphelinin hapse girme ihtimali on ikide bire (yüzde 8,3) kadar düşüyor.

İki grup arasında büyük farklar var
Basit hırsızlıktan (mağaza hırsızlığı veya yankesicilik) darp, cinayet ve adam öldürmeye kadar incelenen on beş suçun tamamında iki grup arasında büyük fark olduğu gözlemleniyor. Verilerde, şüphelinin eğitim seviyesinin en büyük farkı yarattığı, tek başına göçmen geçmişinin ise daha az etkili olduğu görülmekte. Ancak en büyük etki, bu iki özelliğin birleştiği durumlarda ortaya çıkmakta.

Örneğin göçmen geçmişi olan, meslek lisesi mezunu bir şüpheli, darp suçlamasıyla karşı karşıya kaldığında, yükseköğrenim görmüş ve göçmen olmayan birine göre hapis cezası alma olasılığı 3,5 kat daha fazla. 

Düşük eğitim seviyesine sahip bir göçmenin; alkollü araç kullanma suçlamasında hapse girme olasılığı 3 kat, mağaza hırsızlığı ya da yankesicilik gibi “basit hırsızlık” suçlarında 2,5 kat, cinayet veya adam öldürme gibi ağır suçlarda ise 1,5 kat daha fazla.

Cezalarda neden bu farklar var?
Analizi yapan kurumlara göre bu rakamlar, savcılık ve hakimlerin kararlarının sonuçlarına dair bir fikir veriyor, ancak düşük statüye sahip insanların neden daha ağır cezalara çarptırıldığına dair sebepleri açıklamıyor. 

Analizde büyük farkların nedeninin bu rakamlardan anlamanın mümkün olmadığı belirtilirken, örneğin, hakimlerin dikkate aldığı ceza ağırlaştırıcı faktörlerden biri olan bazı şüphelilerin daha önce de aynı suçtan mahkum olup olmadığı gibi unsurların bu rakamlardan anlaşılmadığı belirtiliyor.

Araştırmanın temeli
Kurumlar araştırmayı yaparken eğitim seviyesini şu üç kıstasa göre belirlemiş:

  • Hiçbir ileri eğitim almamış (ilköğretim, uygulamalı eğitim, özel ortaöğretim, meslek lisesi)
  • havo/vwo, meslek yüksekokulu (mbo) eğitimi almış
  • Yükseköğretim (hbo/wo) eğitimi almış

Göçmen geçmişini de yine üç kıstasa göre incelemiş:

  • Kendisi yurt dışında doğmuş
  • Hollanda'da doğmuş, ancak ebeveyn(ler)i yurt dışında doğmuş
  • Hollanda'da doğmuş ve her iki ebeveyni de Hollanda'da doğmuş

Bu iki kategoriye göre gruplar oluşturulduktan sonra da veriler göçmen geçmişine sahip şüpheliler ve göçmen geçmişine sahip olmayan şüpheliler olarak iki grupta incelenmiş.

Araştırmada kullanılan CBS verilerine buradan ulaşılabilir. Analiz hakkında daha fazla bilgi almak için Investico sitesine bakabilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.