BELÇİKA

Flaman Bölgesinde içme suyunda yüksek PFAS alarmı

Flaman bölgesinde yapılan son içme suyu testlerinde, her altı örneğin birinin, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin belirlediği sınırları aştığı ortaya çıktı.

Abone Ol

Flaman bölgesinde içme suyu güvenliği alarm veriyor. Flaman Çevre Ajansı'nın (VMM) son verilerine göre, Flaman içme suyu örneklerinin yaklaşık altıda biri en katı PFAS standartlarını karşılamıyor. Bu bulgular, bölgedeki içme suyu kalitesine yönelik ciddi endişeleri de gündeme getirdi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), PFOS, PFOA, PFHxS ve PFNA gibi dört ana ve en zararlı PFAS türü için içme suyunda litre başına 4 nanogram olarak belirlenen kümülatif eşik değerini kabul ediyor. Ancak, 2022 yılında Flaman içme suyu şebekesinden alınan musluk suyu örneklerinin yüzde 16,1'inde bu değer aşıldı. Bu sağlık için endişe verici bir durumu işaret ediyor çünkü PFAS kimyasalları, çevrede uzun süre kalabilen ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip kalıcı kirleticiler olarak görülüyor.

Bu kirleticiler kanser, karaciğer hasarı ve bağışıklık sistemini etkileyen diğer hastalıklarla bağlantılı olarak görülüyor.

Kirliliğin özellikle Halle bölgesinde yoğun olduğu belirtiliyor. Burada 2022 yılında yapılan ölçümlerde ortalama konsantrasyonlar litre başına 20 nanogramı aşarken, bazı örneklerde bu değer litre başına 50 nanograma kadar çıkmakta. Bu, belirlenen hedef değerin yaklaşık 12 katı anlamına gelmekte.

PFAS konsantrasyonları, Brüksel çevresi, Leuven, Doğu Flanders'ın büyük bir bölümü ve doğu Limburg gibi diğer bölgelerde de yüksek seviyelerde. Ancak, 3M şirketinin fabrikasının bulunduğu Zwijndrecht çevresinde durum farklı. Bu bölgede içme suyu sağlayan şirketler, şu ana kadar PFAS'tan nispeten korunmuş olan Albert Kanalı'ndan su temin etmekte. Bu durum, bölgedeki suyun diğer kirlenmiş bölgelere kıyasla daha temiz olmasını sağlıyor.

Flaman bölgesindeki içme suyunun yüksek PFAS seviyeleri, su arıtma maliyetlerinin milyonlarca Euro'yu bulması bekleniyor. Bu durum, hükümet ve yerel yönetimler için ciddi bir mali yük oluştururken, vatandaşların sağlığını koruma konusunda da büyük zorluklar doğuruyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.