FRANSA

Fransa'da sağlıkta geri ödemeler azaltılıyor, katılım payı artıyor

Fransa'da hükümet, sağlık sigortası geri ödemelerinde yüzde 10 oranında kesinti yaparak, hastaların cebinden çıkacak ‘katılım payı’nı artırdı.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik açığı bu yıl 18 milyar euroya ulaşırken, hükümet Perşembe günü 2025 yılı için Sosyal Güvenlik Finansmanı Kanun Tasarısını sundu. Yeni bütçeye göre özellikle doktor ve ebe ziyaretlerinde, Sosyal Güvenlik tarafından geri ödenmeyen pay olan ve hastaların cebinden çıkan "katılım payı" artırıldı.

Geri ödeme yüzde 10 düşürüldü
Hükümet, doktor muayenelerinde Sosyal Güvenlik'in geri ödeme oranını yüzde 10 düşürme kararı aldı. Bu önlemle, sağlık sigortası bütçesinden yılda 1 milyar euro tasarruf sağlanması ve bu yükün tamamlayıcı sağlık sigortalarına (mutuelle) aktarılması hedefleniyor.

Somut olarak, 1 Aralık’tan itibaren Sosyal Güvenlik, doktor muayeneleri için yüzde 70 yerine yüzde 60 geri ödeme yapacak. Muayene ücreti 30 euroya çıkacak ve hastanın cebinden ödemesi gereken miktar yüzde 30'dan yüzde 40’a yükselecek.

Bütçe açığı tamamlayıcı sigortadan kapanacak
Hükümet, farkın tamamlayıcı sağlık sigortaları tarafından karşılanacağını belirterek vatandaşları rahatlatmaya çalışıyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortası primlerine yansıyacak olan bu artış, hastalar üzerindeki maliyeti de artacaktır. Ayrıca geri ödemedeki yüzde 10'luk azalma, özellikle bireysel emeklilik sigortaları için primleri artıracak.

Sağlık Bakanı Geneviève Darrieussecq, "Fransa'daki hastaların cebinden yaptığı ödemeler, OECD ülkeleri arasında en düşük seviyede. Hastaların %95’i tamamlayıcı sigortaya sahip ve çalışanlar için bu sigortanın yarısını işveren karşılıyor" diyerek bu önlemi savundu.

Hastalanan çalışanın tazminat tavanı
Bütçede açıklanan bir diğer nokta ise hasta olan çalışanların tazminat tavanını düşürmek oldu. Şu anda, bir çalışanın hastalık izninin dördüncü gününden itibaren Sosyal Güvenlik, günlük ücretin yüzde 50’si kadarını tazminat olarak ödüyor ve bu tazminat Smic'in (asgari ücret) 1,8 katı ile sınırlı. Bu tavan, Smic'in 1,4 katına düşürülebileceği belirtildi. Sosyal Güvenlik'in bu önlemle birlikte 600 milyon euro tasarruf etmesi bekleniyor.

Bir milyar euroluk tasarruf
Bu önlemle Sosyal Güvenlik’in yılda 1 milyar eurodan fazla tasarruf etmesi bekleniyor. Bu; Mart ayında ilaç kutuları ve tıbbi yardımlarla ilgili katkı paylarının 50 cent'ten 1 euroya çıkarılmasının ardından gelen bir karar. Ayrıca, sağlık taşımacılığı ücretleri de 2 eurodan 4 euroya yükseltilmişti. Mayıs ayında ise sabit katılım ücreti iki katına çıkmıştı; artık sigortalılar her doktor ziyareti için 1 euro yerine 2 euro ödüyor ve bu ücret tamamen hastaların cebinden karşılanıyor.

Sağlık sigortası açığının 2024 yılında 14,6 milyar euroya çıkması bekleniyor (2023’te 11,1 milyar euro). 2025’te bu açık biraz azalacak (13,1 milyar euro) ve 2028 yılına kadar 14 milyar euro civarında sabitlenmesi öngörülüyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.