Hem Belçika hem de Avrupa yasaları, hastanelerde kullanılan ilaçların izlenebilirliğine büyük önem veriyor. Bu nedenle hastaneye yatan hastalar, genellikle kendi ilaçlarını yanında getirmek isteseler de buna izin verilmiyor. Bunun nedeni, hastanelerin verdikleri tüm ilaçları kontrol etme ve izleme sorumluluğu taşımalarıdır.
Yasalar gereği, hastanelerde kullanılan tüm ilaçların nereden temin edildiği ve hangi hastaya verildiği kayıt altına alınmak zorundadır. Bu nedenle, hastaların kendi ilaçlarını kullanmaları mümkün olmaz; ilaçlar hastanenin eczanesinden sağlanır.
Hastaneye yanında ilaç getiren hastalar, kendi ilaçlarının daha uygun olacağını düşünse de, hastaneler genellikle aynı etken maddeye sahip ilaçları verirler. Örneğin, bazı durumlarda belirli bir marka ilaç yerine başka bir eşdeğer ilaç verilebilir. Eğer hastanenin eczanesinde ihtiyaç duyulan ilaç bulunmuyorsa, sipariş edilir.
Ancak bu yasak bazen hastalar arasında tepkiye de neden olabilmekte. Özellikle yıllardır kullandığı ilacı hastanenin eczanesinden satın almak zorunda kalan hastalar bu uygulamaya tepki veriyor.
Bazı özel ilaçlar, örneğin diyabet ilaçları ya da doğum kontrol hapları gibi, hastaların kontrolünde olabilir ve hasta yanında getirdiği ilacı kullanabilir ancak yine de, doktorlara bu ilaçların bildirilmesi gerekir.
Son olarak, hastaneler arasındaki bilgi paylaşımında eksiklikler olabildiği için, merkezi bir ilaç kayıt sisteminin gerekliliği vurgulanıyor. Bu, hasta güvenliğini artırmak adına önemli bir adım olarak görülüyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.