Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, meclis üyelerinin Hollanda Polis Teşkilatı Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Ulusal Koordinatörü Johan van Renswoude’nın açıklamalarına dayanarak kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Bakan, polis teşkilatı içerisinde başörtüsü veya kipa kullanımı konusunda düşüncelerinin değişmediğini ve teşkilat içinde başörtüsü veya diğer dini sembollere yer olmadığını belirtti.
Hollanda Polis Teşkilatı Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Ulusal Koordinatörü Johan van Renswoude bu ayın başında NRC Handelsblad gazetesine verdiği bir röportajda “bir polis memuru mesai saatlerinde başörtüsü veya kipa gibi dini sembol olarak görülen kıyafetleri kullanabilmelidir” açıklamasında bulunmuştu.
“Görevde olduğun sürece üniforma tarafsız kalacak”
Bakan Yeşilgöz Temsilciler Meclisi’ndeki konuşmasında, “Adalet ve Güvenlik Bakanı olduğum sürece polis üniformaları tarafsız olacak. Bana göre başörtüsü veya herhangi bir eklenti olmamalı. Bu yüzden ismi üniforma” dedi.
Bakan ayrıca polis teşkilatındaki üniforma gerektirmeyen diğer pozisyonlarda, başörtüsü kullanılabileceğini dile getirdi.
Bu yıl mart ayında Temsilciler Meclisi’ne bir açıklama gönderen Bakan Yeşilgöz, polis üniforması hakkında bir tartışmanın söz konusu olamayacağını, devletin temsilcisi olan polisin tamamen tarafsız olması gerektiğini belirtmişti. Bakan açıklamasında, “Polisin eylemlerinin meşruiyeti ve tarafsızlığı, diğer noktaların yanı sıra dini veya felsefi inançları ifade etmemek veya bunlara ilişkin bir pozisyona sahip olmamakla vurgulanır.” şeklinde ifade kullanmıştı.
“Irkçılıkla hiçbir alakası yok”
Bakan Yeşilgöz açıklamasında Hollanda’da herkesin istediği işi seçmekte serbest olduğunu dile getirdi. Bu nedenle üniforma ile başörtüsü takmamanın “ırkçılık atmosferine” çekilmesini rahatsız edici bulduğunu belirten bakan, ırkçılığı kastederek “Bana göre gerçekten uygun değil. Bir üniformanın tarafsızlığının bununla hiçbir ilgisi yok.” dedi.
Bakan’a göre Boa’lar da polis gibi tarafsız olmalı
Bakan Yeşilgöz daha önce yaptığı açıklamalarında Sivil Kontrol memurlarının (BOA) mesai saatleri içerisinde “tarafsız” görünmeleri gerektiğini, bu nedenle polis memurları gibi bazı kurallara uymak zorunda olduğunu belirtmiş, “Polis otorite, tarafsızlık ve güvenlik yaymak zorundadır. Aynı kural Boa’lar için de geçerlidir.” demişti.
Bakanın bu açıklamalarına ilk tepki Hollanda İnsan Hakları Kurulundan gelmişti. Kurul, ‘görünürde dindar olan kişilerin görevlerini tarafsız bir şekilde yerine getiremeyecekleri varsayımından yola çıkılarak’ getirilen yasağın, ‘damgalayıcı’ ve ‘tarafsızlıklarını sağlamada etkisiz’ olduğunu açıkladı. Kurul 2017'de de polisin Rotterdamlı bir çalışanına üniformalıyken başörtüsü takmasına izin vermeyerek ‘ayrımcılık’ yaptığını açıklamıştı.
Öte yandan Avrupa Adalet Divanı’nın “bir işveren çalışanlarına başörtüsü veya kipa gibi 'dini sembol' niteliğinde kıyafet giymelerini yasaklayabilir” kararı Hollanda için de geçerli. Ancak bu kuralın uygulanabilmesi için işverenin tarafsızlık politikasının işyeri için gerekli olduğunu ve buna izin vermenin zararlı bir etkisi olduğunu kanıtlayabilmesi gerekiyor.
Boa memurlarının işvereni belediyeler. Utrecht, Amsterdam, Rotterdam ve Arnhem gibi Hollanda’nın bazı belediyeleri, boa memurlarının başörtüsü veya kipa takmasına izin veriyor.
Bakan Yeşilgöz’ün boa memurları konusunda genel olarak bir çizgi yakalayabilmesi için belediyelerle tek tek görüşmesi gerekiyor. Bakanın bu konuyla ilgili olarak bazı belediyelerle görüştüğü biliniyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Arşiv video screenshot
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.