HOLLANDA

Hollanda’da enerji faturasını ödemekte zorlananların sayısı artıyor

Abone Ol

Gaz ve elektrik fiyatının artması ile birlikte faturalarını ödemekte zorlanan kişilerin sayısında artma yaşanıyor. Enerji şirketleri faturalarını ödeyemeyen kişilerle daha sık taksitlendirme yöntemine gidildiğini ve borçlandırma yardımı veren kurumlara (Schuldhulpverlening) yönlendirildiğini belirtiyor.

İki milyon müşteriye sahip Vattenfall şirket yetkilisi Robert Portier, faturasını ödeyemediği için zor durumda kalan müşterilerin tam sayısını vermekten kaçınırken, “normalden çok daha fazla ödeme düzenlemesi yapılmaya başlandı” şeklinde açıklama yaptı.

Portier çözüm bulamayan ve Vattenfall tarafından Geldfit gibi borç danışmanlarına yönlendirilen kişilerin sayısının ikiye katlandığını belirtti ve geçmişte insanların bazen yüksek faturalarla karşılaştığını ancak enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte bu durumun “kalıcı” hale gelmeye başladığını dile getirdi.

“Ödemelerde tsunami etkisi”
Eneco, yüksek fiyatların sonucu olarak yavaş yavaş daha fazla ‘ödeme düzenlemesi' yapılmak zorunda kalınacağı fikrini savunurken, henüz artış yaşanmadığını belirten Essent gibi, yılın sonuna doğru sayının artacağı beklentisini taşıyor.

Yılın başından bu yana enerji fiyatları artış trendinde buna karşı bir önceki yıl yapılan kullanıma göre ayarlanan aylık fatura miktarları düşük. Şirketlere göre bu durum birçok hanenin yılsonunda ek ödeme yapmak zorunda kalacağına bir işaret niteliğinde.  Essent CEO’su Resi Becker, Telegraaf gazetesine yaptığı açıklamada bu konuya değinerek “ödemelerde tsunami etkisi” olmasını beklediklerini dile getirdi. Becker şirketin, giderek artan sayıda insanın geçimini sağlamak için mücadele ettiğini gördüğünü dile getirdi.

Duruma müdahale edilmeli
Ödeme zorluğu çeken kişilerin sayısının arttığını ve artmaya devam edeceğini belirten enerji şirketleri, bu konunda hükümete de bir çağrı yaptı. Bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini belirten şirketler, hükümetin ‘cömert bir şekilde telafi olanağı’ sunması gerektiğini de belirtiyor. 

Essent sözcüsü Maureen Veurman, müşterilerle sürekli iletişim halinde olduklarını, isteyen kişilerin online yeterli derecede aylık ödeme yapılıp yapılmadığı veya yıl sonunda nasıl bir fatura ile karşılaşabileceklerini görebildiklerini belirtti. Veurman bir ödeme problemi oluştuğunda müşteri ile birlikte çözüm aradıklarını belirtti.

RTLZ kanalına bir açıklama yapan Eneco CEO’su As Tempelman da “Müşteri ile temasa geçmeden sözleşmesi fes etmiyoruz. Hemene hemen her zaman bir çözüm buluyoruz ve genellikle taksitlendirmeye gidiyoruz” dedi.

Vattenfall yetkilisi Portier'e göre, enerji şirketleri hoşgörülü olmaya ve neyin en iyi sonuç verdiğini bulmaya çalışıyor. Portier bu hoşgörü özellikle fiyatlar daha fazla yükselmezse işe yarayacağını bu noktada hükümetin devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın