Eurocross Alarm Merkezi’ne göre, kaplan sivrisineğinin yayılması nedeniyle Dang humması vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Bu yıl şimdiye kadar Hollanda'da 112 vaka bildirildi; 2023 yılı boyunca ise toplam 113 vaka kaydedilmişti. Ayrıca kuduz vakalarının da artış gösterdiği bildirildi.

Dang humması, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan bir viral hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Hastalığın etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.

Çoğu insan için Dang humması, şiddetli bir grip şeklinde seyreder. Ancak çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları için hayatı tehdit edici olabilir. Ayrıca, daha önce kaplan sivrisineği tarafından ısırılan kişiler, yeni bir ısırık sonrası daha hızlı hastalanabilir.

Dang ateşi belirtileri
Belirtiler arasında yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve gözlerin arkasında baş ağrısı yer alır. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Şiddetli Dang humması birkaç saat içinde hayatı tehdit edebilir ve genellikle hastaneye yatmayı gerektirir. Hafif Dang humması semptomları, ateş, ağrı ve sızı veya döküntüye neden olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir.

Yaklaşık %75’i hastaneye gitmek zorunda
Dang humması rahatsızlığı geçirenlerin %75’i hastaneye gitmek zorunda kalır. Hastaların kan trombosit seviyeleri hastanede ölçülür. Eurocross doktoru Floriana Luppino’ya göre, düşük trombosit seviyeleri kanamalara yol açabilir.

"Dang hummasının yaygın olduğu bir yerdeyseniz, cibinlik kullanın ve kaplan sivrisineği kovucu krem sürün." diyen Luppino, risk grubunda olan kişilerin aşı yaptırması gerektiğini belirtti.

Dang humması geçiren kişilerin ibuprofen veya aspirin kullanmaması tavsiye edilir çünkü bu ilaçların kanı inceltme özelliği vardır ve kanamalara neden olabilir.

Kaplan sivrisineği Hollanda’da yayılıyor
Kaplan sivrisineği Hollanda'da da görülüyor, ancak çoğu vaka Endonezya, Tayland, Surinam ve Antiller'de bildiriliyor. Bu sivrisinek Güney Avrupa ülkelerinde de düzenli olarak görülmektedir. RIVM, geçen hafta Güney Avrupa'ya seyahat eden tatilcilere, dönüşte karavan veya çadırlarını kaplan sivrisineği için kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Kuduz vakalarında da artış var
Eurocross sadece Dang humması konusunda değil, aynı zamanda kuduz konusunda da endişeli. Bu yıl 424 kuduz vakası bildirildi, geçen yıl aynı dönemde 300 vaka kaydedilmişti.

Kuduz belirtileri
Kuduz; köpek, kedi, at, eşek, inek, keçi gibi evcil hayvanlar ile ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar ve yarasa gibi yabani memeli hayvanları hastalandıran bir virüs hastalığıdır. Kuduz, hayvan ısırıkları, tırmalamaları veya yalamaları yoluyla bulaşabilir.

Kuduzun bulunduğu bir bölgede bir hayvan tarafından ısırılan veya tırmalanan kişiler, 24 saat içinde antikor almalıdır. Aksi takdirde kuduz bulaşma riski vardır ve bu durum ölümle sonuçlanabilir.

Hollanda’da çocuk tacizi vakası: 19 kız çocuğunu taciz eden adam tutuklandı Hollanda’da çocuk tacizi vakası: 19 kız çocuğunu taciz eden adam tutuklandı

Kuduzun ilk bulguları arasında baş ağrısı, öksürük, ateş, etkilenen bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, saldırganlık ve anormal davranışlar görülür.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 60.000 kişi kuduzdan ölmektedir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş