HOLLANDA

Hollanda’da konut kiraları bir yılda yaklaşık yüzde 7 arttı

Hollanda’da devam eden konut krizi kiraların da artmasına neden oldu. Son bir yılda özel sektör konutlarındaki kiralar yaklaşık yüzde 7 oranında artış gösterdi.

Abone Ol

Emlakçılar derneği NVM ve gayrimenkul yöneticileri derneği VGM NL tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz çeyrekte, özel sektördeki konutların kiraları bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 7 oranında arttı.

Geçen çeyrekte metrekare başına kira bedeli ortalama 16,81 euro oldu. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9'luk bir artış anlamına geliyor.

Kiralanan konut sayısı düştü
NVM ve VGM NL, bu verileri belirlerken, yeni kiracılar tarafından ödenen fiyatları dikkate alıyor. Aynı evde oturmaya devam eden kiracılar bu hesaplamaya dahil edilmiyor. 2024'ün üçüncü çeyreğinde kiraya verilen konut sayısı en düşük seviyeye geriledi. Bu dönemde 6 bin civarın konut kiraya verildi. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 18,9'luk bir düşüş anlamına geliyor. 

En pahalı bölge Noord Holland
Noord-Holland, metrekare başına 20 eurodan fazla ortalama kira ile en pahalıeyalet olmaya devam ediyor. Utrecht ve Zuid-Holland da metrekare başına 16 eurodan fazla kira fiyatları ile pahalı bölgeler arasında yer alıyor.

Buna karşılık, Drenthe ve Flevoland yıllık bazda yüzde 10'un üzerinde en büyük kira artışlarını kaydederken, Overijssel, Groningen ve Zuid-Holland illerinde kira fiyatları yıllık bazda yüzde 2 ila 3 oranında düştü.

Amsterdam en pahalı, Almere daha iyi bir alternatif 
Şehirler arasındaki fiyat farkları oldukça büyük. Amsterdam, açık ara kiraların en pahalı olduğu şehir. Başkentte kiralık bir evin metrekare fiyatı 21,64 euro. Amsterdam’dan sonra Amstelveen ve Haarlem geliyor. Bu iki şehirde metrekare fiyatları, sırasıyla 19,52 euro ve 18,36 euro.

Almere ise daha iyi bir alternatif. Bu şehirde metrekare fiyatı 13,77 euro. Ayrıca Arnhem, Eindhoven ve Groningen de hâlâ nispeten uygun fiyatlı seçenekler arasında.

Özel sektör konutlarındaki kiralar neredeyse on yıldır artış eğilimini sürdürüyor. Sadece  2022'nin ikinci yarısında bir düşüş gözlemlenmişti.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Shane Rounce - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.