Hollanda'da üniversite eğitimini zamanında bitirmeyen öğrencilere getirilmesi düşünülen para cezası, öğrencilerin tepkisine neden oldu. Ulusal Öğrenci Sendikası (LSVb) bu hafta cumartesi günü Utrecht’te düzenlenecek protesto eylemi için çağrı yaptı. WOinActie adlı eylem grubu, hem üniversite çalışanlarını hem de kurumların yöneticilerini bu eyleme destek vermeye çağırdı.

Öğrenciler 22 Haziran'da, PVV, NSC, VVD ve BBB partilerinden oluşan yeni koalisyonun getirmek istediği “uzun süren öğrenim cezası" adı verilen uygulamayı protesto etmek için Utrecht'te bir araya gelecekler. 

Yeni koalisyon, eğitimlerini bir yıldan fazla uzatan öğrencilerin 3000 euro ceza ödemesini talep ediyor. LSVb başkanı Elisa Weehuizen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dörtlü koalisyonun getirmek istediği ‘baskıcı ve kısıtlayıcı’ uygulama öğrencileri tamamen 'maddi ve manevi' zor durumda bırakacak. Bu, para cezasını uygulamak isteyen partilerin öğrenciler arasında var olan sorunları utanmadan görmezden geldiklerini gösteriyor.” dedi.

Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı Rotterdam Dünya Liman Günleri festivali başladı

Profesörler ve diğer yükseköğretim çalışanlarına çağrı
Cumartesi günü Utrecht Jaarbeursplein'deki protestoya öğrencilerin yanı sıra, profesörler ve diğer yüksek öğretim çalışanlarının da katılacağı belirtiliyor. Üniversite çalışanları ve öğrencilerden oluşan ulusal bir hareket olan WOinActie adlı eylem grubu da hem çalışanları hem de kurumların yöneticilerini eyleme katılmaya çağırdı. 

2011'de de eylem yapıldı
Öğrenciler "uzun süren öğrenim cezası" uygulamasına karşı I. Rutte hükümeti zamanında da protesto eylemi düzenlemişti. 2011 binlerce öğrenci Den Haag'da Malieveld meydanında bir araya gelmişti. I. Rutte hükümetinin düşmesi ile "uzun süren öğrenim cezası" uygulaması da rafa kaldırılmıştı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş