Sağlık sigortası primini altı ay veya daha uzun süre ödeyemediği için CAK’a yönlendirilen ve normal sağlık prim miktarından daha fazla prim ödemek zorunda kalanların biraz olsun rahatlayacağı bir gelişme oldu. CAK (Stichting Centraal Administratie Kantoor AWBZ) önümüzdeki ay prim miktarlarının yaklaşık 15 euro düşürüleceğini açıkladı.

Belli bir süre sağlık primlerini ödeyemeyenler, sigorta şirketi tarafından CAK'a yönlendiriliyor. Bu kurum kişinin maaşına veya ödeneğinin bir kısmına el koyarak sağlık sigortası aylık primlerini tahsil ediyor. Ancak CAK tarafından tahsil edilen prim miktarı kişinin normalde ödemesi gereken temel sağlık primi miktarından daha yüksek oluyor.
 
CAK’tan yapılan açıklamaya göre 1 Temmuz itibariyle aylık prim miktarı 14,60 euro düşürülecek. Buna göre aylık ödenmesi gereken sağlık prim miktarı 175,20 eurodan 160,60 euroya inecek.

CAK sistemi nasıl işliyor?
Altı ay veya daha uzun süre sağlık sigortası primini ödemeyen kişiler, sağlık sigortası şirketleri tarafından CAK'a bildirilir. Bu durumda, sağlık primleri sağlık sigortası şirketine değil, CAK’ya ödenir. 
CAK’ya yönlendirilen kişiler, kayıtlı olduğu sağlık sigortası şirketi üzerinden sigortalı gibi gözükmeye devam ediyor ancak normalden daha fazla prim miktarı ödemek zorunda kalıyor. Yasal olarak bu yıl için temel sağlık sigortası prim miktarı 146 euro. Ancak CAK sistemine giren kişilerden aylık 175 euro prim kesilmekte. 

Sıla yolunda uyulması gereken gümrük kuralları Sıla yolunda uyulması gereken gümrük kuralları

Bunun yanı sıra kişi daha önce oluşan borç ödenene kadar CAK sisteminden çıkarılmıyor.

Oluşan borcu ayrıyeten ödemek zorundasınız
CAK üzerinden ödenen prim miktarının oluşan borçla bir alakası bulunmamakta. Kişi primini ödeyemediği aylara ait biriken borcunu, sağlık sigortası şirketi ile görüşerek aylık taksitler veya borç yapılandırması şeklinde ödemek zorunda. Borç ödenip bittiğinde kişinin ismi CAK sisteminden silinmekte. 

Konu ile ilgili geniş bilgi için CAK web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş