Türkiye doğumlu Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında öldürüldüğü bildirildi.
Filistin basını, Eygi'nin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu iddia etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Beyta bölgesinde güçlerimize taş atan ve onlar için tehdit oluşturan şiddet eylemlerinin ana kışkırtıcısına güçlerimiz ateşle karşılık verdi" denildi.

Erdoğan: İnsanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde verecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından Eygi için başsağlığı mesajı yayımladı. Erdoğan, "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum" dedi ve şöyle devam etti:
"Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Eygi'nin ölümünü “cinayet” olarak nitelendirdi ve “Nablus kentinde İsrail işgal askerleri tarafından öldürüldüğünü” kaydetti.

ABD: Olayla ilgili daha fazla bilgi toplanmalı
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'un “ölüm koşullarıyla ilgili acilen daha fazla bilgi topladığını ve bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini” kaydetti. Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevenlerine “en derin taziyelerini” sundu. ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew da Washington'un “Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha ileri bir önceliği olmadığını” söyledi.

Başından vurularak öldürüldü
Fransız haber ajansı AFP aktivistin başından yaralanarak Nablus'taki bir hastaneye kaldırıldığını ancak daha sonra öldüğünü bildirdi. Eygi'nin kaldırıldığı hastanenin başhekimi Dr. Fuad Naffa, 20'li yaşlarının ortasındaki ABD vatandaşının “başından vurularak” öldüğünü doğruladı.

İsrail ordusu
İsrail ordusu, "bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberleri” ve “olayın meydana geldiği koşulları” araştırdığını söyledi.

BM kapsamlı araştırma istedi
Birleşmiş Milletler (BM), kapsamlı bir soruşturulma ve suçluların hesap vermesini talep etti. BM Genel Sekreteri Guterres adına açıklama yapan bir sözcüsü  , "Koşulların tamamen araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her zaman korunmalıdır," dedi.

Avrupa'da Boris fırtınası: 10 kişi hayatını kaybetti! Almanya ve Avusturya tetikte! Avrupa'da Boris fırtınası: 10 kişi hayatını kaybetti! Almanya ve Avusturya tetikte!

Ayşenur Ezgi Eygi kimdir?
1998 yılında Antalya'da dünyaya gelen ve Türk-Amerikan vatandaşı olan Ayşenur Ezgi Eygi, Washington Üniversitesinde hem psikoloji hem de Orta Doğu Dilleri'nde çift dal yapıyordu.
Eygi, 3 Eylül'de Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Beyta beldesinde işgalcilerin gasplarına karşı çıkmak için düzenlenen gösterilere gözlemci olarak katılmaya gitmişti
Kaynak: BBC, NOS

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi