Seyahate çıkarken yapılan en büyük hatalardan biri, belirlenen sınırı aşan nakit parayı beyan etmemektir. Gerek karayolundan gerekse hava yolundan yapılan seyahatlerde belirli sınırın üzerinde nakit ve değerli eşya taşıdığı tespit edilen yolcuların mallarına ve paralarına el konuluyor ve hatta para cezası kesiliyor. Bazı durumlarda hapis cezası bile verilebiliyor.

AB içerisinde ve özellikle Türkiye gibi AB dışında bir ülkeye seyahat ederken, 10.000 euro veya daha fazla değerde para veya “diğer nakit varlıkları” taşıyorsanız, gümrüğe beyan etmeniz gerekmektedir. 10.000 euroya kadar olan değerler için (Yani 9.999 euroya kadar) beyan gerekmez.

Nakit Varlıklar ve Altın
Nakit varlıklar; banknotlar, madeni paralar, hisse senetleri ve tahviller gibi değerli kağıtlar, en az %90 altın içeren madeni paralar ve en az %99,5 altın içeren işlenmemiş altını (külçe veya barlar) içerir.

  • Altın para veya külçe altın: AB dışından getirilen altın para ve külçeler için ek gümrük ödemesi gerekmez, ancak beyan zorunludur. 
  • Altın mücevher veya başka eşyalar: AB dışından en fazla 430 euro değerinde eşya getirebilirsiniz. Bu miktarın üzerindeki her şey için vergi ödemeniz gerekir. Karayoluyla seyahat ediyorsanız bu miktar 300 eurodur.

10 bin euro kuralına örnek: Diyelim ki yanınızda 5000 euro ve 6000 dolar nakit para ile seyahat ediyorsunuz. Gümrük memurlarına göre siz aslında 5000 euro + 5597 euro (günlük dolar karşılığı), yani yanınızda toplam 10.597 euro nakit bulunduruyorsunuz anlamına geliyor. Bu miktar yasal 10.000 euro sınırını aşmış oluyor. 

Beyan Süreci
Beyan, AB’ye giriş veya çıkış yaparken çevrimiçi 'Beyan Formu'nu doldurarak veya gümrüklerde alacağınız formla yapılabilir. 

AB dışına seyahat
Bir AB ülkesinden AB üyesi olmayan bir ülkeye (örneğin Türkiye) veya tam tersi seyahatlerde, yanınızda getirdiğiniz parayı her zaman Gümrük'e beyan etmek zorundasınız.  

  • Hava yolculuğunda; örneğin İstanbul’dan Amsterdam'a uçuyorsanız, beyanınızı Amsterdam'da yapabilirsiniz. Bu uçuşu Frankfurt aktarmalı yapıyorsanız, beyanınızı Frankfurt'ta yapmalısınız. 
  • Kara yolculuğunda; diyelim İstanbul'dan Rotterdam'a seyahat ediyorsunuz. Öncelikle AB'ye giriş yaptığınız yerde (Yunanistan veya Bulgaristan) beyan vermeniz gerekir. Daha sonra AB'den çıkıp (örneğin Sırbistan) Slovenya'dan tekrar AB'ye giriş yapacaksanız o zaman Slovenya’da bir kere daha beyan vermelisiniz.

AB içinde seyahat
Hollanda'dan doğrudan bir AB ülkesine veya bir AB ülkesinden doğrudan Hollanda'ya seyahat ediyorsanız Gümrük memurları talep etmedikçe “beyan” vermenize gerek yok. Ancak gümrük sizden örneğin kontrollerde beyan etmenizi talep edebilir.

Bazı AB ülkelerinde farklı kurallar geçerli olabiliyor ve o ülkeye girişte veya çıkışta Gümrük'e beyan yapma mecburiyeti bulunabiliyor. Bunu öğrenmek için ilgili AB ülkesinin Gümrüğüne danışmanızda fayda var.

Parayı taşıyan bunu beyan eder
Unutulmaması gereken en önemli kurallardan biri “parayı yanında bulunduran kişinin bunu beyan etmek zorunda” olduğu. Taşınan paranın size ait olup olmamasının bir önemi yok. 

Örnek 1: Tokyo'dan Amsterdam'a el bagajınızda 9.000 euro ve 8.000 dolar ile uçuyorsunuz. Paranın toplam değeri 10.000 eurodan fazla olduğu için beyan etmek zorundasınız.

Örnek 2 :Partnerinizle birlikte Amsterdam'dan Antalya'ya uçuyorsunuz. Sizin yanınızda 12.000 euro, partnerinizin yanında ise 5.000 euro var. Yanınızda 10.000 eurodan fazla olduğu için beyan etmek zorundasınız. Partnerinizin ise yanındaki miktarı beyan etmek zorunda değil.

Örnek 3: Eşinizle birlikte Amsterdam'dan İstanbul'a uçuyorsunuz. Eşiniz size 7.000 euro verdi ve sizin üzerinizde de 8.000 euro para var. Sizin üzerinizde toplamda taşıdığınız para 15.000 euro olduğu için bu parayı beyan etmek zorundasınız.

Beyan yapmazsanız ne olur? 
Beyan yapmadığınız, eksik beyanda bulunduğunuz veya yanlış beyan yaptığınızda, en az 1.000 euro para cezası alabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçleri geri çağrıldı Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçleri geri çağrıldı

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.