ALMANYA

SGK, yurt dışında yaşayan borçlu gurbetçilerin borçlarını, bulundukları ülkeden tahsil edecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tahsilat işlemlerini hızlandırmaya başladı. Bu durumdan yurtdışında yaşayan, SGK’ya borcu olan gurbetçiler de etkilenecek.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yurtiçi veya yurtdışında ikamet eden ve kuruma borcu olan milyonları etkileyen önemli bir genelgeye imza attı. Alacak tahsilatını hızlandırmayı amaçlayan yeni düzenlemeler, borçlular için ciddi değişiklikler getiriyor.

Bilindiği üzere SGK bu yılın başında yurt dışında çalışıp Türkiye’de  emekli olanları incelemeye aldığını duyurmuş, inceleme sonucunda, Türkiye’de çalışmadıkları halde bir iş yerinde çalışıyor gibi gösterdiği tespit edilen onlarca kişinin emekli maaşlarını kesmeye başlamıştı. Bu bağlamda getirilen yeni düzenlemeler özellikle SGK ve Hollanda, Almanya, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerle yapılan sosyal güvenlik anlaşmaları kapsamında, yabancı ülkelerde ikamet eden Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiriyor.

Genelge kapsamında getirilen yenilikler, borçluların mal varlıklarına daha hızlı erişim sağlanmasını ve elektronik tebligat zorunluluğunu kapsıyor. Bu düzenleme ile borçluların mal varlıklarına daha hızlı erişim sağlanacak ve teminat gösterme yükümlülükleri netleştirilecek.

İşte genelgenin ayrıntıları:

Elektronik tebligat zorunluluğu ve 5 gün kuralı
SGK, tebligat işlemlerini elektronik ortamda yapacak. Tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihten itibaren beş gün sonra yapılmış sayılacak. Bu nedenle, borçluların tebligat sürecini yakından takip etmeleri gerekiyor. Tebligat ulaşılamadığında bile yasal süreçler devam edecek.

İhtiyati Haciz Uygulaması
Yeni düzenleme, borçlunun yurt içindeki veya yurt dışındaki adresi belirli değilse ya da mal varlıklarını kaçırma riski taşıyorsa, teminat sunulmadığı takdirde SGK’nın doğrudan ihtiyati haciz uygulayabileceğini öngörüyor. Bu, alacak tahsilatını hızlandırma amacını taşıyor.

Yurt Dışındaki Borçluların Takibi
SGK, yurt dışındaki borçluları da takip edecek. Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Kırgızistan gibi ülkelerle yapılan sosyal güvenlik anlaşmaları kapsamında, bu ülkelerdeki borçların tahsili ilgili ülkenin sosyal güvenlik kurumları tarafından yapılacak.

Teminat ve Haciz Düzenlemeleri
Kamu alacaklarında SGK’ya rüçhan hakkı (Öncelik) tanınıyor. Borçlular, teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, devlet iç borçlanma senetleri gibi varlıkları gösterebilecek. Ayrıca, menkul ve gayrimenkul malların satış süreçleri, zamanaşımı ve diğer yasal süreler daha sıkı takip edilecek. Borçlu tarafından yapılan ödemelere bağlı olarak hacizler kaldırılabilecek veya teminat değişiklikleri yapılabilecek.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.