Hollanda tarihine bakıldığında özellikle 19. Yüzyılda kuduz salgınlarına karşı toplu öldürmelerin olduğu görülüyor. Günümüzdeki düzenlemeler ise daha çok kısırlaştırmaya yoğunlaşmış durumda. Birçok ülkede trol model olarak görülen Hollanda modeli “Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Aldığın Yere Bırak” şeklinde uygulanıyor. Bu program uzun vadeli bir olarak uygulanıyor. Bu nedenle Uzun vadeli bir program olan bu şuanda ülkede sokak köpeği bulunmuyor.
SÜRKAD (Sürdürülebilir Kalkınma ve Kent Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi / Hengelo Belediye Meclis Üyesi Burhanettín Carlak, Hollanda’da hayvanlarla ilgili düzenlemeleri kaleme aldığı yazısında tüm köpeklerin bir kaydı ve sahibi olduğunu, Ancak her hangi bir şekilde sahibi olmayan köpeklerin de köpek barınma merkezlerinde (‘dieren asiel’ yani hayvan sığınma merkezi ) tutulduğunu belirtiyor.
Carlak şunları ifade ediyor; “İsteyen buradan köpek satın alabiliyor veya gönüllü olarak buradaki hayvanlarla ilgilenebiliyor. Hollanda’da zaten 15 yaş üstü ülke nüfusunun yaklaşık % 40’ı gönüllü iş yaptığından bu barınaklarda da eleman sıkıntısı yok denecek kadar az.
Köpek sahipleri evlerinin dışında köpeklerini ancak köpek tasması takmak sureti ile çıkartabilirler ve köpek dışkılarından kendileri sorumlu olduğu için anında poşet torbalarla almak ve çöpe atmak zorundadırlar. Köpek besleme kültürü çok yaygın olduğu için köpekler genelde eğitimlidir etraftakileri rahatsız etmez. İhtiyaçları da karşılandığı için saldırgan değildir. Ülkede köpekten korkanlar genelde ülkeye sonradan gelen göçmenlerdir.”
Köpek besleme geleneğinin yaygın oluşu, köpeklerin günde bir kaç kez 10-15 dakika gezdirilmesi gerekliliğinin bir hareket etme zorunluluğu getirmesi ve neredeyse nüfusunun yüzde 50’sinin kendisini yalnız hissetmesi, köpek sahibi olmak için belli başlı nedenler olarak belirtilebilir.
Köpek vergisi
Carlak; Hollanda’da 15. yüzyıldan itibaren köpek sahiplerinden ‘köpek vergisi’ alındığını da hatırlatıyor. Kısmen yoksullara yardım kaynağı kısmen de artan köpek sayısını kontrol amaçlı olan Köpek Vergisi yasası birçok kez şekil değiştirerek mevcut son şeklini almış. Mevcut yasaya göre her belediye meclisi kendi ‘köpek vergisi’ tarifesini belirleme, konuyla ilgili beyanları kontrol ve teftiş hakkına sahip. Ancak belediyeler isterlerse bu vergiyi uygulamadan kaldırabiliyor. Son 10 yılda ülkedeki 340 belediyenin yarıdan fazlası bu vergiyi kaldırmış durumda. Vergiler köpek başına alınıyor. Köpek sayısı arttıkça tarife de yükseliyor. Evlerin dışındaki büyük köpek kafesleri için de ayrıca vergi ödenmek zorunda.
Ülkede 1,5 milyon köpek olduğundan bu vergi iptallerinin ciddi vergi kaybı olduğunu söylemek mümkün. Ancak köpek vergilerinin belediyenin genel kasasına gittiği için haksız ve eşitlik ilkesine uyulmadığı görüşü de yaygın. Belediyeler zorunlu olarak özel köpek gezdirme parkı, köpek dışkı çöpleri ve köpek barınma merkezleri yapmakla yükümlü.
Hollanda Belediyeler Birliği’nin verilerine göre (https://vng.nl/nieuws 30 mart 2023) köpek başı alınan vergi miktarları belediyelere göre değişiyor. Den Haag Belediyesi ilk köpek için 137 euro alırken Hengelo belediyesi 88,32 euro alıyor. Şayet iki köpek varsa ikinci köpek için de ayrıca 145,92 euro vergi alınıyor. Ancak Hengelo belediyesi de aldığı bir kararla aşamalı olarak köpek vergisini kaldırma kararı aldı.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.