Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu devam ediyor. Sınır kapılarındaki bekleme süreleri 12 saate kadar çıkıyor. Yola çıkacak gurbetçilerin önümüzdeki günlerde dönüş yolundaki yoğunluğun artacağını hesaba katması gerekiyor.

Bu yıl gurbetçi sayısı arttı
Elde edilen bilgiye göre 22 Haziran ile 11 Ağustos 2023 tarihleri arasında, Edirne'deki Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy Kara Sınır Kapılarından ülkeye giriş yapan gurbetçi sayısı, geçen yıla göre %5 oranında arttı. Bu yıl aynı dönemde 490 bin 964 araçla toplam 1 milyon 969 bin 135 yolcu Türkiye'ye giriş yaptı. Geçen yıl aynı dönemde 467 bin 392 araçla 1 milyon 873 bin 585 yolcu giriş yapmıştı. Bu verilere göre, geçen yıla kıyasla giriş yapan kişi sayısı 95 bin 550 arttı.

Dönüş yolunda yoğunluk
Dönüş yolunda başta Kapıkule Sınır Kapısı olmak üzere farklı sınır kapılarından çıkış yapan gurbetçilerimiz, Türkiye'den ayrılmanın burukluğunu yaşarken bir de yaşanan yoğunluk nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Bu yoğunluk sadece Türkiye, Bulgaristan veya Yunanistan sınırlarında değil aynı zamanda Sırbistan ve diğer Avrupa ülkelerinde de yaşanıyor.

Bekleme süreleri arttı
Türkiye’nin Bulgaristan ve Yunanistan’a açılan sınır kapılarındaki yoğunluk giderek artıyor. ‘Trakya Sınır Kapıları’ instagram sayfasından bugün yerel saatle 15.00’de yapılan paylaşımda Kapıkule’den çıkış 8-9 saat, İpsala’dan çıkış 7-8 saat, Hamzabeyli’den çıkış 7-8 saat, Dereköy’den çıkış 5-6 saat ve Pazarkule’den çıkış 6-7 saat olarak verildi. Ancak gün içerisinde gelen yorumlarda bekleme sürelerinin 10 saati bulduğu belirtildi. 

Bulgaristan çıkışlarında özellikle Bulgar yetkililerinin uyguladığı araç dezenfeksiyon uygulaması geçişlerin daha da yavaşlamasına neden oldu. Diğer yandan özellikle Bulgaristan ve Sırbistan gümrüklerinde dönüş yapan gurbetçilerimizin araçlarının aranma işlemleri de bekleme sürelerini artırıyor. Sırp ve Bulgar gümrüğü araçları beyan edilmeyen altın veya yiyecek gibi ürünler için didik didik arıyor. 

Okul tatilinin bittiği günler
Dönüş yoluna çıkacak gurbetçilerimizin 16 Ağustos ile Eylülün ilk haftasında açılacak okulları da hesaba katarak yola çıkması gerekiyor.

Gurbetçilerimizin en yoğun olarak yaşadığı ülkelerde okul tatillerinin bitiş tarihleri şu şekilde:
Almanya
Berlin, Hamburg, Saksonya (Sachsen) 22 Ağustos
Hessen 25 Ağustos
Saksonya-Anhalt (Sachsen-Anhalt), Kuzey Ren-Vestfalya (Nordrhein-Westfalen)  27 Ağustos
Thüringen (Thüringen) 29 Ağustos
Mecklenburg-Vorpommern 30 Ağustos
Brandenburg 1 Eylül
Rheinland-Pfalz, Saarland 5 Eylül
Baden-Württemberg 10 Eylül
Bavyera (Bayern) 11 Eylül

Hollanda
Güney Hollanda 18 Ağustos
Orta Hollanda 25 Ağustos
Kuzey Hollanda 1 Eylül

Avusturya
Burgenland, Aşağı Avusturya, Viyana 1 Eylül 
Kaernten, Yukarı Avusturya, Salzburg, Styria, Tirol, Vorarlberg 8 Eylül 

Almanya, sağlık sisteminde Türkiye'dekine benzer e-nabız uygulamasına geçiyor Almanya, sağlık sisteminde Türkiye'dekine benzer e-nabız uygulamasına geçiyor

Fransa’da eğitimde yaz tatili 2 Eylül’de, Belçika’da ise 31 Ağustos’da bitiyor.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Sılayolu.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş