Valonya Bölgesi'nde, bu Pazartesi gününden itibaren 50 yaşın üzerindeki vatandaşlar eczanelerden ücretsiz kolon kanseri tarama testi kitini alabilecek. Kolon kanseri, Belçika'daki tüm kanserlerin yüzde 13'ünü temsil ediyor ve ülkede en fazla görülen ikinci ölüm nedeni olarak kabul ediliyor.

2018 yılından bu yana Brüksel’de bu testi eczanelerden ücretsiz olarak temin etmek mümkün. Bugünden itibaren Valonya bölgesinde bulunan 1.553 eczaneden de test alınabiliyor.

Eczacılar Sendikaları Birliği (AUP), yayınladığı bir basın açıklamasında, Valonya Bölgesi'nde ikamet eden ve bir önceki takvim yılında tarama testine girmemiş olan 50 ila 74 yaşları arasındaki herkesin bu testi ücretsiz olarak temin edebileceğini belirtti.

Kolotest, dışkı örneği kullanılarak yapılan ağrısız bir laboratuvar testi. Valon Kaliteli Yaşam Ajansı (Aviq) sözcüsü Lara Kotlar, "Dışkıda kan tespit edildiğinde test pozitiftir, ancak çoğu durumda kanser değildir" açıklamasını yaparak, testin pozitif çıkması durumunda ihmalkarlık etmeden aile hekimine başvurulması ve gerekli ek muayene olan kolonoskopinin talep edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Kolon kanseri
İstatistikler, vakaların yüzde 90'ında bu kanser türünün 50 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğünü gösteriyor. Her üç vakanın birden fazlasında hastalık ölümle sonuçlanıyor. Ancak erken teşhis edildiğinde, her on vakadan dokuzunun tedavi edilebilir olduğu biliniyor.

Belçika'da 2023'te belediyeler 124 milyon euroluk ceza kesti! Belçika'da 2023'te belediyeler 124 milyon euroluk ceza kesti!

Gelişimi sinsi olan bu hastalık, ilk belirtilerini birkaç yıl sonra gösteriyor. Bu nedenle düzenli olarak test yaptırmak büyük önem taşıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi