Yıllık yaz tatilinin başlamasına sayılı günler kaldı. Kimi gurbetçilerimiz kendi araçları ile kimileri ise bir yakınına ait araç veya kiraladıkları araçlarla memlekete gitmeye hazırlanıyor. Ancak özellikle bu dönemlerde sosyal medyada yayınlanan bazı asılsız bilgiler vatandaşların kafasını karıştırmaya ve hatta gereksiz yere ceza almalarına neden olabiliyor.
Avrupa’da ikamet eden ve kendi aracıyla, kiraladığı araçla veya bir yakınına ait araçla yola çıkan gurbetçilerden Türkiye’ye girişte hangi belgelerin istendiğini yayınladığımız bu haberde bulabilirsiniz. Ancak bir başka önemli husus; vekaletle veya kiralama usulü ile Türkiye’ye götürülen araçların kimler tarafından kullanılabileceği konusu.
Bu haberimizde, Türkiye’de ceza yememek için uymanız gereken kuralları listeledik.
Vekaletle götürülen aracı kim kullanabilir?
Gümrük kurallarına göre aracı sadece vekaleti olan kişi kullanabiliyor. Başka bir değişle ülkeye girişte araç kimin pasaportuna işletilmişse, sadece o kişinin aracı kullanması gerekiyor.
Tatil bitiminde yurtdışına çıkış yaparken de bu kurala uyulması gerekiyor. Aynı yurda girişte olduğu gibi çıkarken de araç kimin üstüne kayıtlı ise o kişinin araçla çıkış yapması gerekiyor.
Örnek: Vekaletini aldığınız araç ile Türkiye’ye giriş yaptınız. Araç sahibi ise sizden sonra uçakla Türkiye’ye geldi. Ülkeye girişte araç kimin pasaportuna işletilmişse o kişinin aracı kullanma hakkı bulunuyor. Aracın sahibi ise vekâlet verdiği kişinin yanında olması şartı ile direksiyon başına geçebiliyor.
Araç kullanımında istisnası bulunan kişiler
Araç kullanımı konusunda bir istisna bulunmakta. Vekaletle araç getiren kişilerin yurtdışında yerleşik (son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçiren) eşi veya birinci dereceden akrabası (anne, baba, çocuklar) da aracı kullanabiliyor. Üstelik bu durumda aracın vekaleti üzerinde bulunan kişinin arabada olmasına da gerek yok.
Türkiye’de bırakılan taşıtı kim kullanabilir?
Taşıt sahibi yurtdışındayken Türkiye’de kalan taşıt, park halinde bırakılmak zorunda. Araç ana, baba, eş ve çocuklar da dahil olmak üzere, hiç kimse tarafından kullanılamaz.
Yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı taşıtlar ancak yurtdışında yerleşik şirket çalışanları veya ortakları tarafından vekâleten getirilebilmekte.
Yabancı plakalı taşıt vekaletle Türkiye’den yurtdışına çıkarılır mı?
Türkiye’de bulunan yabancı plakalı taşıt, geçerli bir vekâletname yoluyla yurtdışına çıkartılabilir. Vekâletname ile taşıtın yurtdışına çıkartılabilmesi için aşağıdaki koşulların tamamının sağlanması gerekir.
- Geçerli bir vekâletnamenin ibrazı,
- Taşıtı yurtdışına çıkartacak kişinin yurtdışında yerleşik olması,
- Vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte müracaatı (Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı vekâletnamenin ibrazı durumunda sadece vekâlet alan kişinin gümrük idaresine müracaatı yeterlidir).
Vekaletname ile yurtdışına çıkarılacak taşıtların işlemleri, haklı sebeplerin haricinde taşıtın yurtdışına son çıkış tarihinden 15 gün önce yapılır.
Türkiye'ye vekaletle araç götürme konusunda daha geniş bilgi için bu habere de göz atabilirsiniz.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.