SAĞLIK

Yeni araştırma: Gluten ve meyve, çocuklarda Tip 1 diyabet riskini yükseltebilir

Yeni bir araştırmaya göre, çocukluk döneminde gluten içeren ürünler ve bazı meyvelerin tüketimi tip 1 diyabet riskini artırabiliyor.

Abone Ol

Madrid’de düzenlenen Avrupa Diyabet Araştırmaları Birliği'nin (EASD) yıllık toplantısında sunulan yeni bir araştırmaya göre, çocukluk döneminde gluten ve bazı meyveleri fazla tüketmek, tip 1 diyabet riskini artırabiliyor. 

Araştırmada, 0-6 yaş arasındaki 5 bin 600 çocuğun yeme alışkanlıkları incelendi ve 94 çocuğa tip 1 diyabet teşhisi kondu. 

Analizler, yulaf ve gluten içeren tahılların yanı sıra muz gibi meyvelerin bu hastalıkla ilişkili olduğunu gösterdi. 

Buna karşılık, brokoli ve karnabahar gibi turpgiller ailesinden sebzelerin ise daha düşük bir riskle ilişkilendirildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar ayrıca, çilek, yaban mersini, ahududu ve siyah frenk üzümü gibi meyvelerin de koruyucu etkilerinin olabileceğini öne sürüyor. 

Baş araştırmacı Suvi Virtanen, bazı sebze ve meyvelerde bulunan polifenollerin, diyabetle ilişkili iltihapları azaltabileceğini belirtti. Ancak, uzmanlar somut beslenme önerileri yapmak için daha fazla araştırmanın gerektiğini vurguluyor.

Tip 1 diyabet nedir?
Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırarak onları yok ettiği otoimmün bir hastalıktır. Özellikle genetik yatkınlık bulunan bireylerde görülür ve viral enfeksiyonlar bu riski tetikleyebilir. Tip 1 diyabetin belirtileri arasında aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, bulanık görme ve mide bulantısı yer alır.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Jane Trang Doan - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.