COVID-19 salgını sonrasında Avrupa Birliği (AB) genelinde uzaktan çalışma modeli daha fazla kullanılan iş modelleri arasında yer aldı. 29 Avrupa ülkesinde bu modeli en fazla kullanan ülke ise Hollanda. Eurostat’a göre, 2023 yılında AB’de 15-64 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 22’sinin düzenli olarak, yüzde 13’ünün ise ara sıra uzaktan çalışıyordu.

Invezz danışmanlık firmasının Eurostat verilerine dayanarak hazırladığı analize göre 2023 yılında, 2019 yılına göre yüzde 8’lik bir artış yaşandı.

İstatistikler AB ülkeleri arasında önemli farklılıklar olduğunu da gösteriyor. Hollanda, işgücünün yüzde 51,9’unun en azından yarı zamanlı olarak uzaktan çalışmasıyla öne çıkıyor.

Listenin ikinci sırasında yer alan İsveç’i (%45,3), İzlanda (%42,6) ve Norveç ile Finlandiya (%42) gibi diğer İskandinav ülkeleri izliyor.

Belçika’da işgücünün yüzde 35,9’u Fransa’da yüzde 33,5’i ve Avusturya’da ise yüzde 27,9’u uzaktan çalışıyor.

Almanya’da işgücünün yüzde 23,4’ü uzaktan çalışma modelini tercih ederken İtalya ve İspanya’da bu oran yüzde 15’in altında.

Eurostat Analiz

Doğu Avrupa’da Romanya ve Bulgaristan’da çalışan nüfusun yalnızca yaklaşık yüzde 3’ü uzaktan çalışıyor.

Uzaktan çalışma modelini tercih etme nedenleri
Uzaktan çalışmanın benimsenmesi, bir ülkenin ekonomisindeki “üçüncülleşme” ve dijitalleşme düzeyi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkileniyor.

Üçüncülleşme, birincil (tarım) ve ikincil (üretim) sektörlerden, genellikle uzaktan çalışmaya daha uygun işler sunan hizmet odaklı üçüncül sektöre geçişi ifade ediyor.

Dijitalleşme ise gelişmiş teknolojik altyapıya sahip ülkelerin uzaktan çalışmaya geçişini kolaylaştırıyor. Güçlü teknoloji çerçevelerine sahip ülkelerde, işletmeler uzaktan çalışma politikaları uygulamaya daha yatkın oluyor ve bu da daha yüksek tele-çalışma oranlarıyla sonuçlanıyor.

Hollanda ve İsveç’te uzaktan çalışma uygulamalarının benimsenmesindeki yüksek oranlar, ilerici iş yasalarına ve iş-yaşam dengesine verilen güçlü vurguya bağlanabilir. 

Her iki ülke de çalışanların refahını artırmayı amaçlayan etkili mevzuatlar ve sağlık girişimleri aracılığıyla uzaktan çalışma için destekleyici bir ortam yarattı.

Bu odaklanma, yalnızca uzaktan çalışmaya geçişi kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda genel iş yeri memnuniyetini ve üretkenliğini de artırıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

AB’nin sigara yasağını genişletme planı Almanya’da tartışma yarattı AB’nin sigara yasağını genişletme planı Almanya’da tartışma yarattı

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi