Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt yayımladığı bir genelge ile polis ve yargının bundan sonra nefret suçları ve ayrımcılık içerikli suçlara daha sert karşılık vereceğini açıkladı. Genelge, ilk kez İslamofobi,  homofobi, antisemitizm veya Roma karşıtlığı gibi çeşitli nefret veya ayrımcılık türlerini de listeliyor.

2022 sonundan itibaren özellikle ten rengi, inanç, cinsiyet başta olmak üzere tüm ayrımcılık etkenleri, suçları daha ağırlaştıran bir durum olarak kabul ediliyor ve dolayısıyla cezalar daha da artıyor. Ancak Bakan Van Tigchelt yürürlükte olan genelgeyi nefret suçları ve ayrımcılıkla ilgili güncellemiş oldu.

Bakan Van Tigchelt konu ile ilgili  "Toplumumuz haklı olarak buna karşı kararlı bir şekilde harekete geçilmesini istiyor. Eğer bir suç, örneğin ırkçı nefret, transfobi ya da diğer ayrımcılık biçimleriyle motive ediliyorsa, bu suçu daha da kötüleştirir" açıklamasında bulundu.

Yeni genelge
Bakan Van Tigchelt Pazartesi günü Liège'de, yargıçlar ve yetkililerin de katıldığı bir konferansta polis ve savcılara yeni kuralları tanıttı. Buna göre, Nisan ayında yürürlüğe girecek olan yeni yönergeye göre polis bu tür suçlara ilişkin sadece bir belirti olsa bile, her zaman bir tutanak hazırlamak zorunda olacak. 

Hazırlanan tutanakları savcı veya iş müfettişi inceleyecek ve suç teşkil edip etmeyeceğine karar verecek. Ancak bu tür bir durumda kişi işten çıkartılamayacak. 

Ayrıca, ciddi bir fiziksel, cinsel veya psikolojik bütünlük ihlali, kundaklama veya radikalizm söz konusu olduğunda ilgili referans hakim veya savcıya her zaman bilgi verilmesi gerekecek. 

Çoğu durumda bir soruşturma hakimi atanacak ve faile tutuklama ya da düzeltici mahkemeye doğrudan çağrı yapılacak. Arabuluculuk da bir seçenek olacak.

Genelge, ilk kez İslamofobi, homofobi, antisemitizm veya Roman karşıtlığı gibi çeşitli nefret veya ayrımcılık türlerini de listeliyor. Belçika basınına göre bu suçların yasal listeye eklenmesi, gelecekte istatistiklerin daha doğru sonuçlar vermesini sağlayacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Belçika'da her 8 kişiden 1'i yabancı uyruklu Belçika'da her 8 kişiden 1'i yabancı uyruklu

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.