Diş sağlığı için şekerli gıdalardan uzak durmak yeterli mi? Diş sağlığı için şekerli gıdalardan uzak durmak yeterli mi?

Brüksel Vrij Üniversiteit (VUB) Sosyoloji Profesörü Dieter Vandebroeck’in (VUB) araştırmasına göre, bir çocuğun meslek seçimi ailesinin sosyal statüsüne ve cinsiyetine göre farklılık gösteriyor. Elde edilen sonuçlara göre alt sosyal sınıflardan gelen çocuklar, statülü mesleklere yönelmekte zorlanıyor ve kendilerini bu tür meslekler için yeterli görmüyor.

Yapılan araştırmada, 11-13 yaşlarındaki 1.100 çocuğa "Gelecekte ne olmak istiyorsun?" sorusu soruldu. Beklenmedik şekilde, çocuklar 254 farklı meslek cevabı verdiler. Ancak bu çeşitli cevaplar, sosyoekonomik durumlarına göre büyük farklılıklar gösterdi.

Sınıfsal sınırlar ve meslek hayalleri
Vandebroeck, çocukların verdikleri cevapları cinsiyet ve sosyal sınıf ile ilişkilendirdiğinde çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmada alt sınıflardan gelen çocuklar, hayallerini bilinçsizce sınırlıyor ve yüksek statülü mesleklerin kendileri için uygun olmadığını düşünüyor.

Örneğin, işçi sınıfından gelen çocukların üçte biri, bakanlık, büyük bir şirketin CEO'su ya da avukatlık gibi yüksek statülü mesleklerin kendilerine uygun olmadığını düşündü. Buna karşın, üst sosyal sınıflardan gelen çocuklarda bu oran sadece yüzde 3’tü.

Cinsiyetin rolü: Kızlar bakıma, erkekler inşaata yöneliyor
Araştırma, cinsiyetin de meslek hayallerini belirlemede önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Kız çocuklarının büyük bir kısmı öğretmen, doktor gibi bakım hizmetlerine yönelik meslekleri tercih ederken, erkek çocukları daha çok mühendislik ve mimarlık gibi mesleklere yöneldi.

Sosyal eşitsizlik
Vandebroeck, araştırmanın sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: "Çocuklar, entelektüel kapasitelerinden bağımsız olarak, toplumda belirli sinyallerden etkileniyor ve kendilerini belirli mesleklerden dışlıyorlar. Bu durum, özellikle alt sınıflardan gelen çocukların daha düşük statülü mesleklere yönelmesine ve bu mesleklerde sınıf düşüşü hissi yaşamasına neden olabiliyor.”

Zihinsel bariyerleri aşmak mümkün mü?
Vandebroeck, bu zihinsel bariyerleri aşmak için eğitim sisteminin daha proaktif olması gerektiğini ve çocukları işgücü piyasasına hazırlarken bu tür sınırlayıcı kalıpları kırmaya zorlaması gerektiğini savunuyor. 
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.