Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, ülkede emeklilerin yaklaşık yüzde 13’ü emeklilik sonrasında da çalışıyor. Çalışan emeklilerin yüzde 7’si iş koşullarını değiştirmeden çalışırken, yüzde 6’sı ise daha esnek şartlarla iş hayatına devam ediyor. Öte yandan, emeklilerin yüzde 55’i tamamen iş hayatını bırakırken, yüzde 33’ü ise yaşlılık maaşı, sağlık sorunları veya işsizlik nedeniyle emeklilikten önce çalışmayı bırakmış durumda.
Emeklilikte çalışma oranları ülkeden ülkeye değişiyor
Almanya’daki bu oran, Avrupa genelinde de benzer seviyelerde seyrediyor. AB ülkelerinin ortalamasına bakıldığında, emeklilerin yüzde 13’ü çalışmayı sürdürüyor. Ancak bazı ülkelerde bu oran oldukça yüksek. Örneğin, Estonya’da emeklilerin yüzde 55’i, Letonya ve Litvanya’da ise yüzde 44’ü emeklilik sonrasında da iş hayatına devam ediyor. Almanya, bu sıralamada daha düşük bir konumda bulunuyor.
Emeklilerin çalışmaya devam etme nedenleri
Emeklilikten sonra çalışmayı sürdürenlerin en önemli nedenlerinden biri maddi gereksinimler. Almanya’da birçok emekli, düşük emekli maaşları nedeniyle geçimini sağlamak için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Özellikle emekli maaşı yoksulluk sınırının altında kalan kişiler için ek gelir büyük önem taşıyor.
Bunun yanı sıra, bazı emekliler sosyal hayatın içinde kalmak ve aktif bir yaşam sürdürmek için çalışmaya devam ediyor. Çalışmak, emeklilerin kendilerini daha faydalı hissetmelerine ve “boşluk sendromu” (empty-nest sendromu) gibi psikolojik etkileri önlemelerine yardımcı olabiliyor.
Çalışan emekliler için avantajlar ve dezavantajlar
Emeklilikte çalışmanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunuyor. Çalışmaya devam eden emekliler sosyal çevrelerini koruyarak aktif kalırken, aşırı iş yükü sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca, Almanya’da emekliler, çalışırken maaşlarından sosyal güvenlik primi ödemiyor ancak işverenleri bu primleri ödemeye devam ediyor. İşverenlerin ödediği bu primler ise emeklilik maaşına eklenmiyor.
Uzmanlar, emekli olup çalışmaya devam eden bireylerin işverenleriyle şartlarını görüşmelerini ve çalışma saatlerini sağlıklarını riske atmayacak şekilde düzenlemelerini tavsiye ediyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.