Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Belçika’nın Zonhoven kentinde yaşayan Samet (36) ve Derya (33) çiftinin 8 yaşındaki kızı Berrin, hayatını kurtarabilecek bir kök hücre nakline ihtiyaç duyuyor. Belçika’da yaşayan başta Türkler olmak üzere farklı etnik kökenli vatandaşlara seslenen çift, "Umarız donör olabilecek birisi kızımızın hayatını kurtarabilir." dedi. Rode Kruis (Kızıl Haç) da insanlara kök hücre bağışçısı olmaları için çağrıda bulundu.

Berrin’in mücadelesi
Berrin’in sağlık sorunları, 2 yaşındayken kreşte bayılmasıyla başladı. Yapılan testlerde, kanında yeterli hemoglobin üretemediği ve nadir bir kan hastalığı olduğu ortaya çıktı. Hastalığı uzun yıllar kontrol altında tutulan Berrin’in sağlığı, 28 Şubat 2024’te geçirdiği beyin felci nedeniyle aniden bozuldu.

Belçika'da sürücülere uyarı: Ucuz alkol testlerine güvenmeyin Belçika'da sürücülere uyarı: Ucuz alkol testlerine güvenmeyin

Doktorlar, Berrin’in moyamoya hastalığına yakalandığını belirledi. Beyin damarlarının daralmasıyla felç ve beyin kanamalarına neden olan bu hastalık, genç kızı bir dizi ameliyat ve tedaviye mecbur bıraktı. Ancak operasyonlara rağmen, Berrin bir kez daha felç geçirdi, konuşma yetisini kaybetti ve elini kullanamaz hale geldi. Bu durum fizyoterapi ve konuşma terapisi seansları ile düzeltildi.

Berrin şu anda, her dört haftada bir kan nakli alarak yaşamını sürdürüyor. Doktorlar kalıcı çözümün yalnızca uygun bir kök hücre nakli ile mümkün olduğunu belirtiyor. Ailesi uygun donör olamıyor; annesinin uyumluluk oranı %50, kardeşinin ise %40. Berrin’in hayatta kalması için %100 uyumlu bir donör gerekiyor.

Etnik kökene uygun donör bulmak zor
Kızıl Haç, Belçika’da kök hücre bağışçı sayısının yetersiz olduğunu yıllık yaklaşık 3 bin yeni bağışçının geldiğinin bunun da %95’inin Avrupalı kökenli ve %5’inin ise farklı etnik gruplardan geldiğini belirtti. Türk, Afrika ve Orta Doğu kökenli bağışçılar ise yalnızca %3’lük bir dilimi oluşturuyor. Bu da Berrin gibi hastaların donör bulmasını zorlaştırıyor.

Kızıl Haç yetkilisi Vincent Verbeecke, “Kök hücre bağışı hayat kurtarır. Özellikle Türk kökenli bireylerin bağışçı olması büyük önem taşıyor” dedi.

Berrin’in annesi Derya Poyraz VRT’ye yaptığı açıklamada kök hücre bağışının acısız ve basit bir işlem olduğunu belirterek, insanları bağış yapmaya davet etti ve “Bu işlem artık sadece kan alımıyla yapılabiliyor. İnsanlar acılı bir süreç olduğunu sanıyor, ancak değil. Lütfen bağış yapın ve hayat kurtarın.”dedi.

Kök Hücre Bağışçısı Nasıl Olunur?
18-40 yaş arasındaysanız, Stamceldonor.be üzerinden bağışçı olarak kayıt yaptırabilirsiniz. Genç bağışçılar, daha fazla kök hücre ürettikleri ve daha iyi sonuçlar verdikleri için tercih ediliyor. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, dünya çapındaki donör veri tabanına ekleniyorsunuz.

Eğer bir hasta ile uyum sağlarsanız, sağlık kontrolünden geçtikten sonra birkaç gün boyunca kök hücre üretimini artıran bir ilaç alıyorsunuz. Bağış işlemi, kan vererek yapılan basit bir prosedür ve yaklaşık 4 saat sürer. İşlem sırasında kanınızdaki kök hücreler ayrıştırılır ve geri kalan kan vücudunuza geri verilir.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: VRT

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.