Hiç başınıza geldi mi? Biri kendini tanıttığında ‘evet, gerçekten şu kişiye benziyor’ diye düşündünüz mü? yeni yapılan bir araştırma bunun gerçekten var olduğunu gösterdi.

Sineklerle bulaşan ölümcül Oropouche virüsü Avrupa’da görüldü! Sineklerle bulaşan ölümcül Oropouche virüsü Avrupa’da görüldü!

İsrail'deki İbrani Üniversitesi ve Reichmann Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları bir deney ile yetişkinlerin yüzlerinin zamanla, ‘isimlerle çağrışım yapan stereotiplere’ uyum sağladığını gösterdi. Başka bir değişle aynı isme sahip yetişkinler birbirine benziyor.

Araştırmacılar, 120 yetişkine ve 76 çocuğa yetişkinlerinin fotoğrafını gösterip, dört olası isimden bu kişilerin ismi olabilecek birini seçmelerini istedi. Sonuçlar, hem yetişkinlerin hem de çocukların yetişkin yüzlerini doğru isimlerle eşleştirdiğini ve bunun şans düzeyinin çok üzerinde olduğunu gösterdi.

Araştırma, yetişkinlerin yüzlerini isimlerle ilişkilendirebildiğini, ancak çocuklarda yapılan tahminlerin doğru olmadığını da  gösterdi. Katılımcılar, çocukların ismini tahmin etme konusunda başarısız oldular. Yapay zeka ile yaşlandırılan çocuk yüzleri bile beklenen sonuçları vermedi.

Sonuçları güçlendirmek için araştırmacılar ikinci bir deney yaptılar ve yapay zekayı kullandılar. Bu sayede aynı isme sahip yetişkinlerin yüzlerinin birbirine benzediğini keşfettiler. Ancak çocuklarda bu benzerlik görülmedi. 

Araştırmacılara göre bu durum, yüzlerimizin hayatımız boyunca sosyal faktörler nedeniyle ismimize uyum sağladığı teorisini destekledi. Başka bir değişle kişilerin isimleri, sosyal gelişimde büyük bir rol oynuyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş