Avusturya’nın en büyük enerji sağlayıcılarından biri olan Verbund Enerji Şirketi, Mayıs 2022’de yaptığı elektrik fiyat artışının haksız bulunması sonucu, yaklaşık 320.000 müşterisine geri ödeme yapma kararı aldı. 

Şirket, artışı Avusturya Elektrik Fiyat Endeksi’ne dayandırmış, ancak büyük oranda hidroelektrik enerjisi kullanmasına rağmen piyasa fiyatlarına göre bir zam uygulamıştı. Bu durum, tüketici haklarını savunan birçok kurum tarafından eleştirilmiş ve sonunda hukuki bir sürece taşınmıştı.

Sosyal İşler Bakanlığı’nın desteğiyle harekete geçen Tüketici Bilgilendirme Derneği (VKI), Verbund’a karşı dava açtı. Viyana Ticaret Mahkemesi, yapılan fiyat artışının geçersiz olduğuna hükmetti. Bu kararı, Şubat 2023’te Viyana Temyiz Mahkemesi de onayladı. Sonuç olarak, Ağustos 2024’te nihai karar verildi ve elektrik tedarikçisi geri ödeme yapmaya mahkum edildi.

Verbund’un uyguladığı fiyat artışı, şirketin tüketicilere sunduğu tedarik stratejisiyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle haksız bulundu. Şirketin, geçmişe dönük piyasa endeks değerlerini kullanarak zam yapması, tüketicilerin büyük mağduriyet yaşamasına yol açtı. Ortalama bir hanenin 90 Euro civarında bir geri ödeme alması bekleniyor. Bu rakam, Mayıs 2022 öncesi fiyatlarla kıyaslanan elektrik tüketimi üzerinden hesaplanacak.

Federal Bakan Johannes Rauch, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şirketler, tüketicilere verdikleri taahhütleri yerine getirmelidir. Tüketiciler enerji sağlayıcılarının keyfi fiyatlandırmalarının kurbanı olmamalı. İki başarılı mahkeme kararının ardından tüketicilerin lehine bir çözüm bulduğumuz için memnuniyet duyuyorum” dedi.

Avusturya’da sosyal yardım dolandırıcılığından yakalananların yüzde 70’i yabancı! Avusturya’da sosyal yardım dolandırıcılığından yakalananların yüzde 70’i yabancı!

Başvuru VKI web sitesinden yapılıyor
Geri ödemeden faydalanmak isteyen tüketicilerin, 11 kasım 2024 tarihine kadar VKI web sitesi üzerinden ücretsiz kayıt yaptırması gerekiyor. Geri ödemeden sadece mevcut Verbund müşterileri değil, artık şirketin hizmetini kullanmayan eski müşteriler de faydalanabilecek.

Bu olay, enerji piyasasında tüketici haklarının korunması adına önemli bir zafer olarak nitelendiriliyor ve diğer enerji şirketlerine de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.
 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi