Viyana’da hem siyasetçiler hem de vatandaşlar arasında asgari gelir düzeyi konusunda bir tartışma başladı. Tartışmanın çıkış noktası ise Suriye’den gelen 7 çocuklu bir ailenin ek yardımlarla birlikte eline geçen miktarın 6 bin euroyu bulması. Viyana eyalet Yönetimi ödenen tutarı savunsa da Çünkü Özgürlük Partisi [FPÖ] yoğun olarak eleştiriyor. 

İlk olarak Heute gazetesinin haberleştirdiği vakaya göre Suriyeli aile bir ev kiralamak istedi ve ev sahibine gelir durumunu gösteren belgeyi sundu. Belgeye göre ailenin yaklaşık 4600 euro geliri bulunuyor. Ancak aileye verilen yardımlarla birlikte geliri 6000 euroyu buluyor.

Asgari gelirin göçmenleri Viyana’ya çekeceğini savunan FPÖ, 40 saat çalışan bir kişinin net maaşının 2000 euro olduğunu bunun haksızlık olduğunu savunuyor. Cuma günü Ö1 Journal’a bir röportaj veren FPÖ lideri Dominik Nepp"Birisi çalışmadığı için iki, hatta üç kat fazla maaş alırken normal vatandaşlar neden sabah kalkıp işe gidiyorum diye düşünüyor" yorumunu yaptı.  

Viyana bölgesinde aileler, yetişkin başına 809,09 euro, çocuklar için ise çocuk başına 51,01 euro alabiliyor.  Ayrıca çocuk başına 312,08 euro ek yardım ve 1.000 euro kira yardımı da veriliyor. Buna göre söz konusu Suriyeli ailenin yaklaşık 4.600 euro aldığı belirtiliyor. Bu aile ülkenin farklı bir eyaletinde ikamet etsydi önemli ölçüde daha az alacaktı. Örneğin Aşağı Avusturya’da ilk çocuk için yaklaşık 289 euro alınıyor. Diğer çocuklar için ödenen miktar daha düşük. 

SPÖ modeli savunuyor
Der Virgül sitesinde konuyla ilgili yer alan haberde Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] Kent Konseyinin sosyal ödenek modelini savunduğu belirtildi. 

SPÖ Viyana Eyalet Örgütü Üyesi Peter Hacker, “Şehrimizdeki insanların varoluşlarından korkarak yaşamalarını istemiyorum. Bütün bunların sınırsız bir yetkiye sahip olmasını istiyor muyum? Emin değilim. Bu yüzden dayanışmayı tek yönlü bir yol olarak yanlış anlayanlara yönelik yaptırımlar var. Dayanışma iki yönlü bir yoldur. Bu bir ehliyet değildir ancak aynı zamanda kişinin görevini yerine getirmesiyle de bağlantılıdır. Bu yüzden insanların çalışmaya gelmesini de sağlıyoruz” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.

Ayrıca belediyeye göre bunlar istisnai durumlar ve il genelinde 7 çocuklu 120 aile bulunuyor. Bunlardan yalnızca 13’ü asgari gelir elde edecek, yani yüzde ondan biraz fazla. Bu nedenle belediye meclisi sistemde değişikliğe gerek görmüyor. 

People’s Aid, Viyana’daki insanların lüks içinde geçimlerini sağlayamayacaklarını hesaplıyor: Aile yardımı gibi tüm yardımlarla dokuz kişilik ailenin yaklaşık 6.600 euorluk yoksulluk riski eşiğinin hemen altında olduğunu söylüyorlar.

©Sonhaber.eu

Avusturya’da dar gelirli ailelere hem çocuklar hem de ısınma için destek veriliyor Avusturya’da dar gelirli ailelere hem çocuklar hem de ısınma için destek veriliyor

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş