BELÇİKA

Belçika’da 18 yaş altı gençlerde antidepresan kullanımı artıyor

Belçika'da 18 yaş altı gençlerin ilaç kullanımı azaldı; ancak ADHD ilaçları, antidepresanlar ve mide asidi düzenleyicilerinde dikkat çekici bir artış var.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Belçika’da 18 yaş altı çocuklar ve gençler arasında ilaç kullanımı son 10 yılda genel olarak azalırken, ADHD ilaçları, antidepresanlar ve mide asidi düzenleyicilerinin kullanımı dikkat çekici şekilde arttı. CM Sağlık Fonu’nun yaptığı araştırmaya göre, özellikle bu ilaç gruplarındaki artış endişe veriyor. CM özellikle çocuk ve gençlerde ilaç kullanımındaki eğilimlerin yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Genel ilaç kullanımı azalıyor
CM Sağlık Fonu, 2013-2023 yılları arasında 0-18 yaş arası CM üyelerinin geri ödemesi yapılan ilaçlarını inceledi. Araştırmada, 2023 yılında genç CM üyelerinin yüzde 57’sine en az bir ilaç geri ödemesi yapıldığı belirtiliyor. Bu oran 2013 yılında yüzde 62 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde hastalık sigortasının ilaç harcamaları yüzde 8 oranında azaldı.

Antibiyotik kullanımında düşüş
Solunum yolu enfeksiyonları için kullanılan antibiyotikler başta olmak üzere, çocuklar arasında antibiyotik kullanımı ciddi oranda azaldı. Ancak deri enfeksiyonlarında kullanılan flucloxacillin adlı antibiyotiğin kullanımı yüzde 66 oranında arttı. CM, bu olumlu gelişmelere rağmen Belçika’nın antibiyotik tüketiminin hâlâ Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

ADHD ilaçları ve antidepresanlarda endişe verici artış
Araştırmada, sinir sistemi ilaçları arasında yer alan ADHD ilaçlarının 2013-2023 yılları arasında yüzde 31,5, antidepresanların ise yüzde 43 oranında arttığı ifade edildi. 2023 yılında gençlerin yüzde 1,6’sı antidepresan kullanıyordu. CM, bu ilaçların dikkatli kullanılmasının önemine vurgu yaparak, yan etkiler arasında iştahsızlık, kaygı ve üzüntü olduğuna dikkat çekti.

Mide asidi düzenleyici ilaçlarda yükseliş
Mide asidi düzenleyici ilaçların, gençler arasında kullanım oranı 2013’te yüzde 2,8 iken 2023 yılında yüzde 3,9’a yükseldi. Proton pompası inhibitörleri (PPI) adı verilen bu ilaçların uzun süreli kullanımının böbrek ve kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği belirtildi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.