BELÇİKA

Belçika'da araç muayenesinde bekleme sürelerinden kaçınmanın yolları

Araç muayenesini unutmak ceza getirebilir. Peki muayene merkezlerindeki yoğunluğu atlatmak için ne yapılabilir. İşte cevabı…

Abone Ol

Araç muayenesine gitmek için davet beklemek zorunda değilsiniz! Hangi belgeleri yanınıza almanız gerektiğini, ne zaman muayeneye gidebileceğinizi ve uzun bekleme sürelerinden nasıl kaçınabileceğinizi sizler için listeledik.

Ne zaman araç muayenesine gitmelisiniz?
Dört yaşını dolduran her araç, zorunlu olarak yıllık periyodik teknik muayeneye gitmelidir. Ancak bazı araçlar, ‘bonus sistemi’ sayesinde, ilk muayeneden sonra iki yılda bir muayeneye gitme hakkına sahip olabilir. Bu sistem, altı yaşından küçük ve 160.000 kilometreden az yol yapmış araçlar için geçerlidir.

Davetle mi, davetsiz mi gitmelisiniz?
Son muayene tarihiniz yaklaştığında, genellikle dört ila beş hafta öncesinde bir davet alırsınız. Ancak davet beklemek zorunda değilsiniz! Davet gelmeden de aracınızı muayeneye götürebilirsiniz. Eğer daveti almadıysanız, bu durumu aracınızı muayene ettirmemek için bir bahane olarak kullanamazsınız. Önceki muayene belgenizin son geçerlilik tarihini kontrol ederek aracınızı zamanında muayeneye götürmelisiniz.

Erken muayeneye giderseniz ne olur?
Eğer muayene tarihinden önce aracınızı götürmeyi düşünüyorsanız, endişelenmeyin. Geçerlilik sürenizden kaybetmezsiniz. Muayene belgenizin geçerlilik tarihinden en fazla iki ay önce aracınızı muayeneye sokarsanız, yeni muayene tarihi aynı kalır.

Zorunlu belgeler nelerdir?
Araç muayenesine giderken yanınızda mutlaka şu belgeleri bulundurmalısınız:

  • Kayıt belgesi (aracınızın DIV'de kayıtlı olduğunu gösteren belge)
  • Uyumluluk sertifikası (araç satın alındığında alınan belge)
  • Sigorta belgesi
  • Plaka
  • Kimlik plakası (şasi numarasını gösteren kimlik plakası)
  • Yangın söndürücü (geçerlilik tarihi dolmamış olmalı)
  • İlk yardım çantası
  • Uyarı üçgeni
  • Flüoresan yelek (EN471 standartlarına uygun)

Muayene için randevu almalı mısınız?
Araç muayenesi için randevu almak zorunlu değil, ancak uzun bekleme sürelerinden kaçınmak istiyorsanız randevu almak akıllıca bir seçenek olabilir. Bazı zamanlarda, örneğin 21 Aralık ile haziran sonu arasındaki yoğun dönemde bekleme süreleri artabilir. Temmuz ile kasım ayları arasında ise daha sakin dönemler yaşanır. 

Belirli bir muayene istasyonunda bekleme süresinin ne kadar yoğun olduğunu görmek için www.autoveiligheid.be üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz.

Muayeneye gitmeyene ceza
Belçika’da Eylül'den itibaren araç muayenesini geçiren sürücülere yeniden ceza kesilmeye başlandı. Geçen yıl kaldırılan cezalar, muayene merkezlerindeki bekleme sürelerinin azalmasıyla birlikte geri geldi.

Buna göre; aracını muayeneye birkaç gün veya bir kaç hafta (1 aydan az) geç götürenler 9,80 euro ödüyor. altı aya kadar olan gecikmelerde ceza 35 euroya kadar çıkabiliyor.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.