BELÇİKA

Belçika’da öğrenci ve öğretmenleri ilgilendiren önemli değişiklikler

Flaman okullarında 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında öğrenciler ve öğretmenleri ilgilendiren önemli değişiklikler olacak. İşte o değişiklikler…

Abone Ol

Belçika'nın Flaman okullarında 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı, öğrenci geçiş kurallarından yeterlilik belgelerine, meslek liseleri ve yurtdışı diplomalarının tanınmasına kadar çeşitli yeniliklerle başladı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken önemli değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte bu yenilikler ve detayları…

Meslek liselerine geçişte yeni kurallar
Bu eğitim yılından itibaren, 15 yaşına gelen öğrenciler otomatik olarak üçüncü yıl meslek lisesine geçemeyecekler. Artık bu geçiş, yalnızca sınıf kurulu onayı ile mümkün olacak. Önceki yıllarda, öğrenciler ikinci yıl ortaöğretimi tamamladıklarında, başarısız olsalar bile üçüncü yıl meslek eğitimine geçebiliyorlardı. Bu düzenleme, eğitim kalitesini artırmayı hedefliyor.

Yeterlilik belgeleri ve yurt dışı diploması
Flaman hükümeti, bazı diplomaların yeterlilik belgesi olarak tanınmasını sağladı. Artık, belirli diplomalara sahip olanlar, öğretmenlik yapabilmek için yeterlilik belgesi alabilecekler. Ayrıca, yurt dışında alınan diplomalara sahip öğretmenler, diplomanın denkliği için başvurdukları süreçte geçici olarak işe alınabilecekler. Bu süreç tamamlanana kadar en düşük maaş skalasından ödeme yapılacak.

Ayrı tutma ve sabitleme kuralları
1 Eylül'den itibaren eğitimde ayrım ve bazı fiziksel hareketleri kısıtlama üzerine yeni kurallar geçerli olacak. Çocuğun haklarını korumayı amaçlayan bu kurallar öğrencilerin diğerlerini veya öğretmenleri tehlikeye attığı durumlarda uygulanacak. Bu tür uygulamalar kesinlikle ceza amaçlı olamayacak Okullar, her ayrım veya kısıtlama durumunu kaydetmek ve ebeveynlerle görüşmek zorunda olacak. 

Kapalı gençlik yardımı ve asgari hedefler
Islah evinde veya Flaman tutuklama merkezinde kalan gençler, bu eğitim yılı boyunca hasta olan veya bir kaza geçirdiği için geçici olarak okula gidemeyen öğrenciler için var olan ‘Geçici Evde Eğitim’ (TOAH) uygulamasından yararlanabilecek.  Bu sayede öğrencilerin okulla bağlarını korumaları ve diploma alma şanslarını sürdürmeleri hedefleniyor. Ayrıca, ilköğretim için yeni asgari hedefler belirleniyor ve bu hedefler Flaman Parlamentosu'nun onayını bekliyor.

Flaman testleri ve öğretmen açığı
Okullar, bu sonbaharda uygulanacak Flaman testlerinin sonuçlarını bekliyor. Bu testler, okulların benzer nüfuslu diğer okullarla karşılaştırıldığında nasıl bir performans gösterdiğini ortaya koyacak. Ayrıca, yeni okul yılıyla birlikte öğretmen açığı sorunu da daha belirgin hale geliyor ve bu konuda çözüm önerileri bekleniyor.
Haber: Halil Uygun 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.