Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Bugün yayınlanan Divosa raporuna göre, geçtiğimiz yıl sağlık sigortası şirketleri, enerji sağlayıcıları, su idareleri ve ev sahipleri tarafından belediyelere, müşterilerinin zamanında ödeme yapmamasıyla ilgili olarak yapılan bildirimlerin sayısı bir milyonu geçti. Bir yandan borçlu olan kişilerin sayısı artarken, diğer yandan özellikle geçmişte belediyelerin bu konuda sert politikaları nedeniyle önerilen yardımı kabul etmeyenlerin sayısı da arttı.
İlgili kurumların, sağlık sigortası, enerji, su ve kira gibi sabit giderlerde yaşanan gecikmeleri belediyeye zamanında bildirmesi gerekiyor. Bu bildirimlerin amacı, vatandaşların maddi sıkıntıya düştüğü erken aşamalarda yerel yönetimin devreye girmesini sağlamak.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Sosyal yardım alanında görev yapan belediye yöneticilerinin derneği olan Divosa, 2024 yılında toplam 945 bin kez erken uyarı bildirimi yapıldığını, bu sayının 2023’e göre yüzde 10 artış gösterdiğini açıkladı. Ayrıca enerji şirketleri, ödenmemiş faturalar nedeniyle sözleşmesi iptal edilmek üzere olan 85 bin müşteri hakkında da ek bildirimde bulundu. Tüm bildirimlerle birlikte değerlendirildiğinde, toplamda 1 milyon 30 bin bildirim yapıldığı ortaya çıkıyor.
İçme suyu ve sağlık faturalarında gecikmeler artıyor
Fatura ödemelerinde gecikme yaşanan kurumların başında içme suyu şirketleri ile sigorta şirketleri geliyor. Özellikle içme suyu şirketlerinin üç ayda bir yerine artık aylık fatura göndermesiyle birlikte, ödeme hatırlatmaları da sıklaşmış durumda. Bu da bazı vatandaşlar için maddi yükün daha hissedilir olmasına yol açıyor.
Öte yandan, sağlık sigortası şirketleri de alarm veriyor. VGZ, 18 ile 35 yaş arasındaki müşteriler arasında ödeme güçlüğü yaşayanların sayısının giderek arttığını bildirdi. Gençlerin yaklaşık yüzde 10’unun ödeme sorunları yaşadığını, yüzde 4’lük bir kesimin ise borcunun doğrudan icra takibine devredildiğini belirtti.
Çoğu kişi belediyenin yardımını istemiyor
Açıklanan rapora göre, faturalarını ödemekte zorlanan kişilerin önemli bir kısmı belediyeden yardım almayı reddediyor. Geçtiğimiz yıl belediyeler, 800 bin vatandaş için devreye girerek yardım teklifinde bulundu ancak bu yardımı kabul edenlerin beşte biriyle sınırlı kaldığı belirtiliyor. Yardım teklif edilenlerin yalnızca yüzde 35’i borç yapılandırılması gibi destek programlarını kabul etti.
Belediye yardımını kabul etmeyen kişilerin sayısının bu kadar yüksek olmasının, genellikle geçmişte belediyelerin uyguladığı sert yaptırımlardan kaynaklandığı belirtiliyor.
©Sonhaber.eu