HOLLANDA

Hollanda'da 672 bin kişi sigara kaynaklı hastalıklarla mücadele ediyor

Hollanda’da açıklanan yeni bir araştırma sigara kaynaklı hastalık yaşayanların sayısının 672 bini bulduğunu gösterdi. Kurumlar hükümeti göreve çağırdı.

Abone Ol

Kalp Vakfı (Hartstichting), Kanserle Mücadele Fonu (KWF) ve Akciğer Vakfı'nın (Longfonds) iş birliğinde sağlık enstitüsü RIVM'in hesaplamalarına dayanarak yapılan ve Rookvrije Generatie (Dumansız Nesil) tarafından paylaşılan yeni araştırma sonuçlarında, Hollanda’da 672 bin kişinin sigaraya bağlı olarak sağlık sorunları yaşadığı ortaya çıktı.

Bu kişilerin hastalıkları arasında KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), kanser ve kalp-damar hastalıkları yer alıyor. 

Rookvrije Generatie'nin bildirdiğine göre, bu hasta sayısı Rotterdam'ın toplam nüfusuna eşdeğer.

Araştırmada sigaranın rol oynadığı 15 kronik hastalık incelendi. Akciğer kanseri ve gırtlak kanseri vakalarının yüzde 80'inde sigaranın ana etken olduğu tespit edildi. KOAH vakalarının ise yüzde 77'si sigara içmek veya sigaraya maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Verilere göre, sigara nedeniyle hastalanan erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazla. Yaklaşık 378 bin erkek ve 294 bin kadın sigara nedeniyle kronik hastalıklara yakalanmış durumda.

Araştırma, on binlerce kişinin nispeten genç yaşlarda sigara içmenin bir sonucu olarak hasta olduğunu da ortaya koyuyor. Hollanda'da yaklaşık 28 bin kırk yaşlarında, 111 bin kadar ise ellili yaşlarda kişi sigara yüzünden hastalanmış durumda.

Trimbos Enstitüsü'nün verilerine göre 2019 yılında, 12 ila 16 yaş arasındaki öğrencilerin yaklaşık yüzde 7,7'si sigara içiyordu. 2023'te bu oran yüzde 8,5'e çıktı.

Yaşlılar arasında sigara içme oranı azalırken, gençlerde bu eğilim devam etmemiş görünüyor. Gençlerin sigara içmeye ve elektronik sigara kullanmaya devam etmesi, uzmanlar arasında büyük endişe yaratıyor.

Kuruluşlardan hükümete çağrı 
Kalp Vakfı, KWF ve Akciğer Vakfı bu hastalık rakamları için tütün endüstrisini suçlarken, hükümetin de önemli bir rol oynaması gerektiğinin altını çiziyor. 

Akciğer Vakfı yöneticisi Károly Illy, "Sağlık hizmetlerinin aşırı yüklendiği ve maliyetlerin hızla arttığı bir dönemde, hükümet sigara içmeyi ve elektronik sigara kullanımını caydırmalıdır," diyor. 

Illy, ayrıca, D66 ve CDA partilerinin spor vergilerini azaltarak sporun daha ucuz hale getirilmesi ve tütün ile nikotin ürünlerinin fiyatlarının artırılması önerisini desteklediğini de belirtiyor.

Elektronik sigaranın (vape veya e-sigara) da bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Illy "Bu, özellikle nikotine bağımlı hale gelen gençler için geleneksel sigaraya geçişin bir adımıdır." Açıklamasında bulunuyor.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Jonathan Kemper - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.