Başbakan Dick Schoof dört partili yeni hükümetin önümüzdeki yıllarda uygulayacağı hükümet programını cuma günü düzenlenen basın toplantısıyla kamuya açıkladı.

Başbakan’ın açıkladığı hükümet programında yer alan hususlar genel hataları ile şu şekilde:

  • Kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen bir anayasa mahkemesi kurulacak.
  • Ücretsiz okul yemekleri devam edecek.
  • Okullar, okul kitaplarındaki daha yüksek KDV için geri ödeme alacak.
  • Uzun süreli eğitim cezaları için müzakereler yapılacak.
  • Uluslararası öğrenci sayısı azaltılacak.
  • Hollanda Yayın Kurumu (NPO) yeniden yapılandırılacak.
  • 2027 yılı sonuna kadar vergi skandalından etkilenen tüm mağdurlar tamamen tazmin edilecek.
  • Ülkeyi girişimciler için daha cazip hale getirmek amacıyla bir girişimcilik iklim zirvesi düzenlenecek.
  • Otoyollarda mümkün olduğu yerlerde, 130 km/s hız sınırı, geri getirilecek.
  • Sağlıkta kişisel risk payı 2027'den itibaren 165 euroya düşecek.
  • Az nüfuslu bölgeler için "seyrek nüfus ödeneği" getirilecek.
  • Savunmaya çok daha fazla para ayrılacak.
  • Enerji yardım fonuna devam edilecek. 2025 ve 2026'da fona bütçe ayrılacak.
  • Uzun uçuşlar için alınan uçuş vergisi miktarı artacak.
  • Daha sıkı sığınma politikası uygulanacak. (Detaylar için buraya bakabilirsiniz.)
  • Ek bir vergi dilimi gelecek ve ilk dilimdeki vergi oranı düşürülecek.
  • Hayvan ticaretinde hayvan hakları korunacak.
  • Teknik eğitimler İngilizce verilmeye devam edebilecek.
  • Terörle mücadele daha sert tedbirler alınacak.
  • Organize suçlarla mücadele "en yüksek öncelik" olacak.
  • Ukrayna'ya gerekli olduğu sürece Hollanda’nın desteği sürecek.
  • Çiftçilere hassas doğanın iyileştirilmesinde yardım edilecek.
  • Daha fazla nükleer enerji santrali açılacak, üçüncü ve dördüncü nükleer santral olasılığı gündemde.

Hükümet programının detayları
Bu yılki bütçe teklifi "Refah ve istikrar için sağlam bütçeleme" adıyla sunuldu. Açıklanan hükümet politikasında özellikle vatandaşın cebini etkileyecek detaylar da bulunmakta. 

Herkesin harcayacak biraz daha fazla parası olacak
2025 yılında herkesin alım gücü biraz artacak. Ortalama bir Hollandalının harcanabilir geliri gelecek yıl % 0,7, ödenek alan kişilerin geliri ise % 0,9 artacak. Ancak bu, başlangıçta öngörülen %2,1’den çok daha düşük. Daha düşük orta gelir grubu (yıllık brüt 50.000 euroya kadar) %1,1 ile en çok kazanç sağlayan grup olacak. Ancak hükümet, çalışanlar için vaat edilen vergi indirimlerinin bir kısmını erteleyecek. 

İlk gelir diliminde daha az vergi ödenecek
Gelir vergisi için yeni bir dilim oluşturulacak ve bu dilimde daha düşük bir vergi oranı uygulanacak. Bu sayede çalışanlar ilk gelir diliminde daha az vergi ödeyecekler.

Yoksul ailelerin çocuklarına ücretsiz okul yemekleri
Ücretsiz okul yemekleri devam edecek. Bu yemekler, iki yıl önce yoksul ailelerin çocuklarına yardımcı olmak amacıyla başlatılmıştı. Esasen hükümet programında yer almayan bu kalemde değişiklik yapıldı ve yeniden bütçe oluşturuldu.

Yabancı çalışanlar için vergi avantajı devam edecek
Yabancı yüksek vasıflı çalışanlar (expatlar) için uygulanan vergi avantajı devam edecek ancak %30’dan %27’ye düşecek.. Expatlar, gelirlerinin bir kısmı üzerinden daha az vergi ödüyor. 

Savunmaya daha fazla para ayrılacak
Ekonomik büyüme sayesinde savunmaya daha fazla para ayrılacak. Hükümet, NATO normuna bağlı kalmaya karar verdi. Bu kural, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) %2’sinin savunma bütçesine ayrılmasını öngörüyor. Bu para, tank alımı gibi harcamalara gidecek. Ayrıca sınır güvenliği için de daha fazla para ayrılacak. Bu, yasa dışı göçle mücadeleye de katkı sağlayacak.

Tapu harcı düşecek
Alıcıların kendilerinin oturmayacağı evler için tapu harcı %2’den fazla düşürülecek. Bu, serbest piyasa kiralık konut sektörünü canlandırmayı hedefliyor.

Sağlıkta kişisel risk payı düşecek
Beklendiği gibi, hükümet sağlıkta kişisel katkı payını 2027’den itibaren 165 euroya düşmesine karar verdi. Önümüzdeki iki yıl boyunca kişisel katkı payı mevcut 385 euro olarak kalacak.

Uzun süreli öğrenci cezası konusunda görüşmeler devam ediyor
Yüksek öğretimde beklenen kesintiler gerçekleşecek. Bu tasarruf, toplumsal hizmet süresinin kaldırılması, yüksek öğretimdeki başlangıç burslarının iptali ve daha az uluslararası öğrenci kabul edilmesiyle sağlanacak.

Nükleer enerji
Hükümet, daha fazla nükleer enerji istiyor. Borssele'deki nükleer santral açık kalacak ve iki yeni santral inşası için hazırlıklar devam edecek. Üçüncü ve dördüncü santral ve bunların finansmanı hakkında daha sonra karar verilecek. Ayrıca, küçük reaktörler (SMR'ler) ve daha küçük nükleer santrallerin imkanları da değerlendirilecek.

Enerji fonu
Hükümet, faturalarını ödemekte zorlanan hanelere yardım etmek için enerji Fonu’na bütçe ayırdı. Ayrıca Ocak 2027'de haneler için elektrik faturalarındaki dengeleme uygulaması sona erecek.

Otoyollarda 130 km/s hız sınırı
Otoyollarda hız sınırı mümkün olan yerlerde yeniden 130 km/s’ye çıkarılacak. Ayrıca, 2025’ten itibaren yeni alınan binek araçları için tüm verilen satın alma sübvansiyonları durdurulacak.

Uçuş vergisi
Hükümet, gelecek yılın başında otomobil vergisi reformu için bir plan sunmayı planlıyor. 2027’den itibaren uçuş mesafesine bağlı olarak bir uçuş vergisi getirilecek.

Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak

Açıklanan hükümet programımnın tam metni için BURAYA gözatabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi