Enerji ve gıda fiyatları artmaya devam ederken, Hollanda’da hanelerin büyük bir kısmının zorlu bir sonbahar ve kışa gireceği belirtildi. Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) sadece düşük gelirlilerin değil aynı zamanda orta ve yüksek gelirlilerin de önemli bir baskı altında kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
Nibud enstitüsü sözcüsü "İnsanlar enerji faturaları için ayda 300 ila 400 euro daha fazla ödemek zorunda kalırsa, bütçeleri baskı altına girer. Toplam fatura bedelleri aşırı fazla olacak ve haneler bununla başa çıkmak zorunda kalacak. Bu sadece daha düşük gelirleri etkilemekle kalmayacak" şeklinde açıklama yaptı.
Sözcü; vatandaşların ek ödenek konusunda hakları olup olmadığını çok iyi incelemeleri tavsiyesinde bulunurken, “bunun dışında tüm gelir ve giderleri tekrar mercek altına alıp incelemek de fayda sağlar” dedi.
İlk sinyaller geçen yıl gelmeye başladı
Hollanda’da ağustos ayı enflasyon oranının tarihi zirve olan yüzde 12’ye çıkması vatandaşların alım gücünü de aşırı baskıladı. Aynı ay içerisinde maaşlara sadece yüzde 4’lük bir zam yapıldı. İşveren organizasyonu AWVN’nin son yaptığı piyasa araştırması da aşırı enflasyona karşı yapılan maaş zammının yetersiz kaldığını gözler önüne serdi.
Bunun yanı sıra Rusya ile artan enerji gerginliği kendini daha fazla hissettirmeye başlıyor. Batı Ukrayna'ya silah yardımı yapmaya devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin giderek daha uzun süre gaz musluğunu kapatıyor. Bu durum gaz için pompada daha fazla ödeme yapacağımız ve bazı durumlarda da enerji faturalarımızın ikiye katlanacağı anlamına geliyor.
Faturaların artacağının ilk sinyalleri geçen yıl ağustos ayında yükselmeye başlayan enerji fiyatları ile kendini gösterdi. O dönemde Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş henüz patlak vermemişti ancak, enerji fiyatlarındaki artış enflasyonu tetiklemeye başlamıştı.
Buna özellikle Çin'deki karantinalar ve Avrupa'daki tüm korona önlemlerinin ardından gelen tedarik zincirlerindeki sıkıntılar da eklendi. Tüm bu olumsuzluklar doğal olarak maliyet krizinin de fitilini ateşledi.
Geç kalınmış önlem!
Kabine geçtiğimiz günlerde, yüksek enflasyonun yarattığı zararı hafifletmek için gelecek yıldan itibaren önlemler alınacağını duyurdu. Bunun için 14 milyar Euro'luk ek bir bütçe ayrıldığı aktarıldı.
De Unie sendikası başkanı Reinier Castelein, bunun çok geç kalınmış bir önlem olduğunu belirtirken, bazı önlemlerin gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedeflediğini ancak bununla problemin çözülemeyeceğini dile getirdi.
Diğer yandan bakıldığında sendikalar ve işveren örgütlerinin de başarısız olduğu belirtiliyor. Özellikle çalışanların satın alma gücünü artırmak adına toplu iş sözleşmeleri imzalamak yerine daha çok kendi planlarına ve görüşlerine sağdık kaldıkları dikkat çekiyor.
Hollanda’nın en büyük işçi sendikası FNV Bütçe Gününden (Prinsjesdag) bir gün önce çalışanların satın alma gücü kaybını telafi etmek için yüksek bir ücret talebiyle geleceğini duyurdu. Sendika daha önce yaptığı açıklamada tam bir telafi talebi ile geleceğini duyurmuştu ancak işverenlerin bu teklife hiç sıcak bakmadığı da bilinenler arasında.
Foto: Mathieu Stern- Unsplash
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.