HOLLANDA

Hollanda’da ekonomik kriz faturaları ödenemez hale getirdi

Abone Ol

Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) artan masraflar ve enflasyonun yıkıcı etkilerinin görülmeye başladığını, geçtiğimiz bir yıl içinde halkın neredeyse yüzde 42’sinin bir veya birden fazla kez faturasını ödeyemez duruma düştüğünü açıkladı.

Enstitü direktörü Arjan Vliegenthart; vatandaşların yüksek sabit masraflar ve artan harcamaların yükünün altında kaldığını belirtti.

Nibud’un cumartesi günü yayınladığı “Geçim ve ödeme sorunları” adlı raporuna göre geçen yıl en fazla üç çeşit ödemede sorun yaşandı: Banka kartıyla ödeme, borçlu olunduğuna dair gelen hatırlatma mektubu ve otomatik fatura ödemeleri.

Raporda sabit giderler arasında son ödeme günü geçtikten sonra ödenen faturaların başında sağlık sigortası geliyor. Bunu enerji faturası, su kullanım maliyetleri ve kira veya ipotek faturaları geliyor.

Raporda borç içinde boğuşan vatandaşların aile veya yakınlarından borç almaktan, zor günler için ayrılan bütçeden kullanmaya farklı yöntemlerle bu sorunun üstesinden gelmeye çalıştığına vurgu yapılıyor. 

Çalışanların yüzde 10’u maaşından avans çekiyor
Nibud verilerine göre yüzde 30’luk bir kesim tasarruf hesaplarından kullanıyor, yüzde 20’si arkadaşlarından veya aile fertlerinden borç alıyor, yüzde 20’si ise borcunu taksitlendirmeye çalışıyor. 2018 yılında bu oranlar sırasıyla yüzde 21, yüzde 12 ve yüzde 4 düzeyindeydi.

Raporda ayrıca 2018’de işvereninden avans isteyenlerin oranının yüzde 4 olduğu ancak son bir yıldır bu oranın yüzde 10’a kadar çıktığına vurgu yapıldı.

Nibud borç alınması hususunda özellikle tanıdık kişilerden borç almak konusunda daha dikkatli davranılması uyarısında da bulunuyor.

35 yaşın altındaki borçlu sayısı artıyor
Raporda dikkat çeken bir başka nokta da 35 yaşın altındaki genç yetişkinler arasında borçlu olanların  sayısının önceki yıllara göre artmış olması. Bu yaş grubundakilerin neredeyse yarısı (yüzde 49) ödeme zorluğu yaşıyor. Nibud’e göre, bu grubu etkileyen faktörlerin başında yüksek sabit masraflar geliyor.

Yüksek gelirliler de etkilenmeye başladı
Enstitü raporunda geçimini sağlamakta güçlük çekenler arasında yüksek gelirli hanelerin sayısında da arttığına dikkat çekildi. Vliegenthart bu konuda, “Enflasyonun gerçekten etkisini göstermeye başladığını görüyoruz. En düşük gelir gruplarına çok dikkat ediliyor - bu iyi ve gerekli - ama onların üstündeki gelirleri de unutmamalıyız.” şeklinde ifade kullandı.

Geliri yüksek olan hanelerin ‘çok yüksek sabit giderler’ ile mücadele ettiğini belirten Vliegenthart, “Gelirinizin yarısından fazlası sabit giderlere harcanıyorsa ve bunun üzerine market giderleriniz de artıyorsa, iyi bir geliriniz olsa bile yine de çıkmaza girersiniz.” dedi.

Ücretsiz çevrimiçi kurs imkanı
Bazı kişilerin borç batağından kurtulmak için kendi kendilerine çözüm arayışı içinde olduğunu belirten Vliegenthart, bazı sorunların kendi başına çözülemeyecek kadar büyük olduğunu, bu nedenle enstitünün çevrimiçi verilen, ücretsiz bir kurs imkanı sunduğunu aktardı.

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Elisa Ventur - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.