Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu'nun (SCP) yaptığı araştırmaya göre, birçok vatandaş, hem hükümete hem de Temsilciler Meclisine yeterince güvenmiyor. Katılımcıların çoğu, politikacıların Hollanda'daki sorunları çözmediklerini ve siyasetin daha çok “kendi çıkarlarını gözeten bir yapıda olduğunu düşünüyor.

2023 Kasım seçimleri sırasında siyasete olan güven biraz yükselmiş olsa da, son 15 yıla kıyasla hala düşük seviyelerde. Hollandalıların yüzde 51'i Temsilciler Meclisi'ne 6 veya daha yüksek bir puan verirken, hükümete bu skoru verenlerin oranı yüzde 49'da kalıyor. Siyasetn bu puanı alabiliyor. Den Haag’a olan güvende ise katılımcıların yüzde 55’inin güveni olmadığı görülüyor.

Sığınmacılarla ilgili endişeler artıyor
Ankete katılanların çoğunluğu, Hollanda'daki sığınmacı sayısı konusunda endişe yeşıyor. Geçtiğimiz kış, Hollandalıların yüzde 67'si, ülkenin mevcut durumdan daha fazla mülteci kabul etmemesi gerektiğini belirtti, bu oran bir yıl önce yüzde 61 idi.

Ek sığınmacı kabul edilmesini istemeyenlerin oranı, PVV, VVD, NSC ve BBB gibi koalisyon partilerinin destekçileri arasında daha yüksek. Bu partiler, daha önce "tarihteki en sıkı sığınma politikasını" uygulamak istediklerini belirtmişti.

Vatandaşın bir diğer endişesi ise uygun fiyatlı konut eksikliği ve ülkede insanların birbiriyle nasıl yaşadığı gibi konular. Bu son noktada insanlar, toplumun giderek daha fazla kutuplaştığını ve insanların birbirine karşı sertleştiğini düşünüyor.

Yine de, yaşanılan çevrede mahalledeki girişimler ve yardımlaşma gibi olumlu noktaları vurgulayanlar da bulunuyor.

Vatandaşa daha iyi kulak verilmeli
SCP'nin araştırmasına göre, Den Haag siyaseti, politikacıların vatandaşlara daha iyi kulak vermesi durumunda daha yüksek puanlar alabilir. Şu anda, Hollandalıların yüzde 43'ü kendini siyasetçiler tarafından duyulmadığını hissediyor ve yüzde 57'si politikacıların kendi gibi insanlar için yeterince mücadele etmediğini düşünüyor.

Vatandaşların büyük çoğunluğu, özellikle “ilkokul ve meslek eğitimi almış kişiler, düşük gelirli insanlar ve Randstad bölgesi dışındakiler” yerine “yükseköğrenim görmüş olanlara, zenginlere ve Randstad bölgesindeki insanlara” fazla önem verildiğini düşünüyor.

HOTIAD, Ekim’de yapılacak büyük etkinlik için Türk öğrencilerle bir araya geliyor HOTIAD, Ekim’de yapılacak büyük etkinlik için Türk öğrencilerle bir araya geliyor

Politikacılar halka inmeli
Vatandaşlar, politikacıların ülke genelinde daha fazla etkinlik (parti) toplantıları ve düzenleyerek halkın yanında olduğunu göstermesini, vatandaşların katılımını teşvik etmesini istiyor. 
SCP'ye göre, politikacıların daha esnek çalışarak farklı perspektifleri değerlendirip kamuoyunu dikkate alarak karar verdiklerinde, vatandaşların hem siyasilere hem de siyasi kararlara daha fazla güven duyacağını belirtiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş