Hollanda’da başta yaşlılar olmak üzere vatandaşları hedef alan ve kendini polis memuru olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanların sayısı arttı. Özellikle son üç ayda sahte polis vakalarının sayısında büyük bir artış gözlendi.

Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı

Polisin son verilerine göre, bu yılın başından bu yana 3400 olay kaydedildi. 2023’de kayda geçen olay sayısı sadece 400’dü. Bu yıl yakalananların sayısı geçen yılın toplamını çoktan geçti. Geçen yıl toplamda 132 şüpheli yakalanmıştı, bu yılın başından bu yana 167 sahte polis yakalandı.

Yalnızca Amsterdam'da bu tür vakaların sayısında artış olmadığını belirten polis dolandırıcıların özellikle Den Haag, Oost-Brabant ve Oost-Nederland bölgelerinde kol gezdiğini açıkladı.

Dolandırıcıların kullandığı yöntem
Sahte polisler genellikle yaşlı insanları arayıp, mahallelerinde bir hırsızlık olduğunu ve yeni hırsızlıkların olmasından endişe ettiklerini söylüyorlar. Daha sonra, mağdura değerli eşyalarını güvenli bir yerde saklamayı teklif ediyorlar. Mağdur bu teklifi kabul ederse, sahte polis kapıya geliyor, bazen polis üniformasına benzeyen kıyafetler giyen dolandırıcı, sahte bir polis kimlik kartı taşıyor.

Yaşlıları seçiyorlar ve baskı uyguluyorlar!
Polisin Ulusal Yaşlılar ve Güvenlik Proje Lideri Sybren van der Velden Walda, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Mağdurlar genellikle kısa sürede bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ediyor. Ancak suçlular insanları hızlı hareket etmeye zorlamak için baskı uyguluyor. Genellikle mağdurlar hakkında çocuklarının isimleri ve banka hesap numaraları gibi kişisel bilgilere sahip oluyorlar. Bu da güven yaratıyor. Bu suçlular, mağdurları çok kurnazca baskı altına alıyor."

Van der Velden Walda'ya göre, bazı mağdurlar sahte polislerin tuzağına düştükleri için utanıyorlar. Ancak, bu tür olayların, hatta hiçbir şey çalınmasa bile, polise bildirmekte fayda olduğunu belirtiyor.

Mağdurlar için ipuçları

  • Polis asla sizden PIN kodları veya evdeki değerli eşyalar hakkında bilgi istemek için aramaz.
  • Polis, mülklerinizi fotoğraflamak veya banka kartları, nakit para ve değerli eşyaları almak için eve gelmez.
  • Polis her zaman geçerli bir polis kimlik belgesi göstermek zorundadır. Kapınıza bir polis geldiğinde bunu talep edin. En önemli özellik hologramdır: Hologramı hareket ettirdiğinizde, sırayla polis logosu veya 'polis' kelimesi görünür.
  • Arandınız ve arayan kişiye güvenmiyorsunuz: Hemen bildirin, 0900-8844 veya 112'yi arayın. 
  • Kapınıza güvenmediğiniz kişiler geldi: 112'yi arayın.
  • Her zaman şikayette bulunun.
  • Sizi arayan telefon numaralarını kaydedin.
  • PIN kodları veya değerli eşyalar hakkında hiçbir bilgi vermeyin ve hemen 0900-8844'ü arayın.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi