Hollanda’da süresiz oturum hakkına sahip Türkler için bir çağrı yapıldı. DENK Partisi Milletvekili Doğukan Ergin, yayınladığı bir videoda bu konuya değinerek, hükümetin önümüzdeki dönemde zorlayıcı uygulamalar getirmeyi planladığını belirtti. Bu nedenle, süresiz oturumu bulunan vatandaşların, 1 Ocak 2025 tarihinden önce Hollanda vatandaşlığı için başvuru yapmalarını tavsiye etti.

Hollanda’da vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin belirli bir süre ülkede ikamet etmiş olmaları ve bazı koşulları karşılamaları gerekmekte. Dört partiden oluşan yeni sağ koalisyon hükümeti ise vatandaşlık başvurularını biraz daha zorlaştırmayı hedefliyor. Örneğin, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra yapılacak başvurularda, başvuru sahibinin belirli düzeyde Hollandaca bilmesi ve dil sınavına girmesi gerekecek.

HOTIAD’dan hükümete uyarı: Belirli grupları damgalamak çözüm değil HOTIAD’dan hükümete uyarı: Belirli grupları damgalamak çözüm değil

Ergin, şu anda Hollanda vatandaşlığı başvurularında dil sınavı zorunluluğunun bulunmadığını ancak yeni yıldan itibaren her başvuru sahibine böyle bir zorunluluk getirileceğini ifade etti.

Ergin açıklamasında şunları söyledi: “Hollanda vatandaşlığına geçmeniz konusunda size şiddetle tavsiyede bulunmak istiyorum. Çünkü oturum kartınız olduğunda belirli bir süre sonra bu kartı uzatmanız gerekiyor. Bu uzatmalarda, belki önümüzdeki yıllarda çifte vatandaşlığı kaldıracaklar veya farklı zorlayıcı uygulamalar devreye koyacaklar. Dolayısıyla, bu konudan kurtulmak, mağdur olmamak ve sıkıntıya düşmemek için Hollanda vatandaşlığına geçmek ve bu başvuruyu belediyeniz aracılığıyla 1 Ocak 2025 tarihinden önce yapmak çok önemli.”

2024’te Başvuru sürecinde dikkate alınması gereken adımlar:
Bu yıl içinde vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin özellikle şu hususları bilmesi gerekiyor:
Hollandaca konuşabilme: Hollanda vatandaşlık başvurusu için başvuru sahibinin en az A2 seviyesinde dil bilgisine sahip olması gerekiyor.
Kesintisiz ikamet: Süresiz oturma izni hakkına sahip kişilerin ülkede kesintisiz olarak genellikle 5 yıl ikamet etmiş olmaları gerekiyor.
Uyum testi: Başvuru sahipleri Hollanda kültürü, tarihi ve toplum yapısına dair bilgilerin yer aldığı bir uyum testine tabi tutuluyor.

Hollanda vatandaşlığının avantajları
Hollanda vatandaşlığına geçmek, oturma iznine sahip bireylere birçok avantaj sunuyor. Bunların başında Avrupa’da serbest dolaşım hakkı, diğer AB ülkelerinde çalışma, eğitim ve ikamet etme hakkı gelmekte.

Bunun yanı sıra, vatandaşlıkla birlikte Hollanda’da yerel ve ulusal siyasette seçme ve seçilme hakkı kazanılmakta. Hollanda vatandaşlığına sahip bireyler sosyal güvenlik sisteminden de daha fazla yararlanabiliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.