HOLLANDA

IOT Başkanı Baran: Hollanda’da emekli olan göçmenlerin, yurtdışındaki mal varlığı araştırılmasın

Abone Ol

IOT Başkanı Zeki Baran, tam AOW emeklilik maaşı alamayan, geçimini sağlamak için eksik emeklilik maaşı (AOW-gat) almak zorunda bırakılan, ancak geçimini sağlamak için ek ödenek (AIO) başvurusu yapmak zorunda bırakılan emeklilerin yaşadığı sorunları Ulusal Ombudsman Reinier van Zutphen’a yazılı olarak iletti. Baran ek ödenek sisteminin, sosyal yardım ödeneği kapsamından çıkarılmasını talep etti.

Hollanda’da emekli olan kişilere verilen AOW maaşı çalıştığı yıllara göre şekil alıyor. Birçok vatandaş tam maaş alıyor. Ancak bu durum özellikle belirli bir yaştan sonra Hollanda’ya gelen ve çalışma süresince yeterli emekli maaşı biriktirememiş veya yaştan dolayı emekli olmuş kişiler, dolayısıyla göçmenler için geçerli olmuyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SVB) rakamlarına göre geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 677 bin kişi düşük miktarda AOW almak zorundaydı. Bu kişiler, eline geçen miktar asgari ücretin altında olduğu için mecburen yaşlılar için ek gelir desteği olan AIO ödeneğine başvurmak zorunda kalıyor. Ancak AIO belediyeler tarafından finanse ediliyor ve şartları aynı sosyal ödenek alanlara uygulanan şartlar (yurtdışı 13 hafta tatil süresi, mal varlığı beyanı vb.) geçerli oluyor.

Sosyal ödenek şartları AIO ödeneğinde geçerli olmamalı
IOT Başkanı Baran mektubunda, asgari ücretin altında bir emekli maaşı ile geçinmek zorunda olan kişilerin, ek ödeneğe muhtaç olduğunu ancak uygulanan ağır koşullar nedeniyle ek ödenek başvurusu yapmaktan kaçındığını vurguladı.

Tam emeklilik maaşına hak kazanamayanların sayısının her yıl hızla arttığına dikkat çeken Baran, bu kesimin önemli bir bölümünün göçmenlerden oluştuğunu belirterek, öne sürülen koşulların ek ödeneğe başvuruda engel teşkil ettiğini dile getirdi.

Baran mektubunda ayrıca; yurtdışındaki malvarlığı bildirimi (vermogenstoets), olası aile bireyleri yardımlarının ödenekten kesilmesi (inkomentoets), gelirlerin paylaşımı ve kış aylarında memleketinde olmayı isterken yılda sadece 13 hafta yurtdışında kalmasına izin verilmesinin özellikle göçmen yaşlıları ek ödenek başvurusu yapmaktan alıkoyduğunu dile getirdi.

Sonuç olarak, asgari geçim (bijstand) yardım ödeneği sisteminin kişileri yeniden iş hayatına teşvik amacı taşıdığını vurgulayan Baran, aynı şartların düşük maaşlı emeklilerin gelir durumunu telafi eden bir uygulama olamayacağını ve zaten emeklilik yaşını geçmiş olan kişilerin durumunu daha da kötüleştirdiğini belirtti. 

Baran, Ulusal Ombudsman Reinier van Zutphen’dan konunun yeniden değerlendirilmesi talebinde bulundu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.